Στην Πορτογαλία θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα επαφές με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, στο πλαίσιο και της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πορτογαλική πρωτεύουσα έχει ως εξής: Στις 12:45, ώρα Ελλάδος, οι κ.κ Μητσοτάκης και Κόστα θα επισκεφτούν το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού θα είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Στις 14:25, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο São Bento όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη αρχικά για το διάστημα των Χριστουγέννων, αλλά αναβλήθηκε. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα κομβικής σημασίας για την EE όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συζητηθεί επίσης η πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας. Τέλος, θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία καθώς και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού.

Στην ατζέντα και τα Ελληνοτουρκικά

Στην ατζέντα, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, περιλαμβάνονται επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Μεταναστευτικό, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Άγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι, αφενός ως μέλη του NATO αλλά και ως δύο μεσαίες ευρωπαϊκές οικονομίες με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λισαβόνα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την έδρα της Ναυτικής Αστυνομίας της Πορτογαλίας, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην Επιχείρηση Ποσειδών της Frontex που διεξάγεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.  Επίσης θα επισκεφτεί και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA).

«Να μην μείνει κανείς πίσω»

Περιγράφοντας τους στόχους της προεδρίας της ΕΕ, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα είχε δηλώσει, πως προτεραιότητα θα είναι η κοινωνική πολιτική στην ΕΕ και για τον σκοπό αυτό θα οργανώσει ειδική Σύνοδο στο Πόρτο τον Μάιο του 2021. Ο Κόστα, είχε τονίσει πως η ανάκαμψη μπορεί να περάσει μόνο μέσα από μία ισχυρή κοινωνική ατζέντα, την πράσινη οικονομία και την ψηφιακή αναβάθμιση, προκειμένου “κανείς να μην μείνει πίσω”.

Ο Κόστα είχε τονίσει πως οι κρίσεις (οικονομικές, υγειονομικές ή ανθρωπιστικές) επηρεάζουν τόσο τον Βορρά όσο και τον Νότο της ΕΕ και μπορούν να απαντηθούν αποτελεσματικά μόνο με πολιτικές που συνδυάζουν ενότητα και συνοχή και σεβασμό στις εθνικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Προοδευτική και ρεαλιστική είναι η ατζέντα της πορτογαλικής προεδρίας και για το προσφυγικό ζήτημα, καλώντας για αλληλεγγύη, σεβασμό στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων και μήνυμα πως οι πρόσφυγες μπορούν να ενσωματωθούν. “Η μετανάστευση είναι μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας”, είχε δηλώσει για το θέμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις