Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων. Ο ίδιος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μπροστά μας έχουμε δύο πολύ δύσκολους μήνες στο μέτωπο της πανδημίας και η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο, ενώ δεν έχει και κανένα πραγματικό σχέδιο».

«Από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα, έχουμε θρηνήσει 4.637 συνανθρώπους μας και η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει τα μέτρα που χρειάζονται για να στηρίξει ουσιαστικά τη δημόσια υγεία», τόνισε. «Υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες που υποστηρίζουν ότι το 80% των θανάτων του τελευταίου διαστήματος έχουν συμβεί εκτός ΜΕΘ», επισήμανε. «Και είναι εξοργιστικό», πρόσθεσε, «ότι όταν ο κ. Κοντοζαμάνης ρωτήθηκε για το θέμα πριν λίγες μέρες, έριξε τις ευθύνες στους γιατρούς, συνεχίζοντας μάλλον το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις δικές της ευθύνες», υπογράμμισε. Σημείωσε: «Θυμόμαστε τον κ. Μητσοτάκη, όταν ρωτήθηκε για τη Θεσσαλονίκη, να λέει ότι όντως ίσως να έπρεπε να γίνει νωρίτερα το lockdown εκεί, αλλά δεν υπήρχαν εισηγήσεις για αυτό. Κάτι το οποίο γνωρίζουμε σήμερα ότι είναι ψέμα». Επεσήμανε πως «οι αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης είχαν ζητήσει, νωρίτερα, περιοριστικά μέτρα, αλλά και ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι υπήρχαν σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων οι οποίες δεν εισακούστηκαν για καθαρά πολιτικούς λόγους».

Τόνισε, πως «μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, στην πιο κρίσιμη ίσως φάση για την πορεία της πανδημίας. Οι υγειονομικοί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Τις τελευταίες 15 μέρες έχει αυξηθεί κατά 15% η εισαγωγή ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της Αττικής και η κυβέρνηση μεταφέρει γιατρούς από τα νοσοκομεία της Αττικής στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, ακριβώς επειδή αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές εκεί».

«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιμένει μέχρι σήμερα να μη συνταγογραφεί τα τεστ –υπάρχουν μέρες που κάνουμε μόλις 5.000 μοριακά τεστ- χωρίς να μπορούμε να ιχνηλατήσουμε πραγματικά την πανδημία» και πρόσθεσε ότι «οι χώροι εργασίας, με κυβερνητική ευθύνη, έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, δεν υπάρχουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και η επιθεώρηση εργασίας είναι διαλυμένη».

EUROKINISSI

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ξεκαθάρισε ότι «τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές πρέπει να βρεθούν στις τάξεις μόνο αφού έχουν κάνει τεστ». «Αλλά και στη διάρκεια της λειτουργίας τους, όταν κάποιος εκπαιδευτικός ή μαθητής νοσήσει, όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν τεστ και να μην το πληρώνουν από την τσέπη τους, όπως γινόταν το φθινόπωρο», υπογράμμισε.

«Χρειάζεται ακόμα, η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις», είπε, υπενθυμίζοντας ότι «το Σεπτέμβρη ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τα σχολεία με περισσότερους μαθητές στα τμήματα σε σχέση με πέρσι».

«Φυσικά για οποιαδήποτε απόφαση πρέπει πρώτα να υπάρχει η εισήγηση των ειδικών», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να παρακάμψει την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, ανακοινώνοντας την απόφασή της για άνοιγμα όλων των σχολείων πριν υπάρξει σχετική εισήγηση, ενώ «τελικά η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως μόνο για δημοτικά και νηπιαγωγεία». «Αν η κυβέρνηση, στο ζήτημα των σχολείων, επαναλάβει τα ίδια λάθη που έκανε το φθινόπωρο, σύντομα θα έχουμε τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις