Τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας ενόψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ant1, την ώρα που η Άγκυρα εμμένει στη διεύρυνση της ατζέντας, επιχειρώντας να βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που θεωρεί ότι είναι «ανοικτά».

«Δεν πρόκειται να συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση θέματα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας πως «όπως δεν τα συζήτησε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν, έτσι θα πράξει και αυτή». Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της Τουρκίας να ανοίξει τη «βεντάλια» της ατζέντας, είπε ότι υπάρχει διάθεση και επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση που η Άγκυρα επανέλθει στην παραβατική συμπεριφορά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα υπάρχει αντίδραση ευρωπαϊκή αν συνεχίσει την προκλητικότητα. Η χώρα μας έχει ως κεκτημένο μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι θα υπάρξει κόστος», ενώ αναφορά έκανε και στη διαδικασία κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400.

«Δεν πιστεύω ότι η όξυνση βοηθάει και την Τουρκία» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να μην χρειαστεί η επιβολή κυρώσεων. «Ελπίζω ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η Κυβέρνησή μας επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, που τονίζω είναι άτυπες συνομιλίες, δεν είναι διαπραγματεύσεις. Θέτοντας όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να επανεκκινήσουν. Το πλαίσιο ήταν πάρα πολύ σαφές. Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα ερευνητική εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτημα για το αν θα τεθούν στο τραπέζι θέματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών μας, γκρίζες ζώνες κλπ. ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής: «Δεν πρόκειται καμία Ελληνική Κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά. Όμως να σας πω και κάτι για να είμαστε δίκαιοι: Καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ στο παρελθόν, δεν θα τα συζητήσει και αυτή. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία».

Στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να καταλήξουμε σε συνυποσχετικό και να φτάσουμε στη Χάγη για τα θέματα που συνδέονται με τις θαλάσσιες ζώνες ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία. Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος».

Μίλησε επίσης για τις κόκκινες γραμμές στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου και δήλωσε αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020. Εξέφρασε ουσιαστικά την αισιοδοξία ότι θα βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής διαφοράς που μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία.

«Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», τόνισε.

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της», είπε μεταξύ άλλων.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χαιρετίζουμε την έναρξη των διερευνητικών

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι συνομιλίες έχουν τη προοπτική να οδηγήσουν στον περιορισμό των περιφερειακών εντάσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζουν τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες πάνω σε θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης. Αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερντογάν: Να σταματήσει η Ελλάδα τις παράνομες δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση

Σε νέο προκλητικό ντελίριο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου κατέφυγε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Άγκυρα. «Καλούμε την Ελλάδα, η οποία έχει αυξήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τις παράνομες δραστηριότητές της στα νησιά τα τελευταία χρόνια, να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές της που αυξάνουν την ένταση» τόνισε προκλητικά ο Ερντογάν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή»

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε μάλιστα να καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια «ειλικρινή… αυτο-κριτική» τόσο για τη στάση της απέναντι στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, όσο και στο Κυπριακό.

«Η ΕΕ έχει ξεχάσει τη δέσμευσή της προς τους Τουρκοκύπριους που είπαν ναι στο δημοψήφισμα, ενώ επιβράβευσαν την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε “όχι σε λύση” στην Κύπρο το 2004, δίνοντάς της πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε σε ένα κρεσέντο προκλήσεων ο Ερντογάν. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να αποδεχτεί την «λύση» των δύο κρατών στην Κύπρο. «Αντί να μιλάμε επανειλημμένα για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να συζητήσουμε νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε ακόμη να κατηγορήσει για «στρατηγική τύφλωση» την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο , ανακαλύπτοντας μάλιστα «σοβαρές αδικίες» ,καθώς -όπως είπε- κάποιοι προσπάθησαν να «φυλακίσουν» την Τουρκία στις ακτές της

Ο Ερντογάν ζήτησε μάλιστα την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ξεχνώντας φυσικά ότι ο αυταρχισμός και οι παραβιάσεις των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Άγκυρας δεν συνάδουν με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες . «Μοιραζόμαστε την κοινή γεωγραφία εδώ και 1000 χρόνια. Η ανάγνωση της Τουρκικής ιστορία δεν είναι δυνατή χωρίς την Ευρώπη, όπως είναι αδύνατο να κατανοήσετε την ιστορία της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία» είπε στους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ ο Τούρκος πρόεδρος.

Τσαβούσογλου: Αν η ΕΕ στηρίξει την Ελλάδα θα επαναλάβουμε τις προκλήσεις

Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να κουνήσει το δάχτυλο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με νέες απειλές.

Ο ίδιος, σε συνάντηση με τους ευρωπαίους πρεσβευτές, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία «θα αντιδράσει» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές και υποστήριξε πως με τον «φίλο του» Νίκο Δένδια έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν: «Χθες προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας».

Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας πως «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε., τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην ΕΕ. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η ΕΕ δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Αξίζει να σημειωθεί πως ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με τους ευρωπαίους πρεσβευτές, διαψεύδουν ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στις 25 Ιανουαρίου.

«Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα», αναφέρουν οι πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καταλήγοντας ότι «βεβαίως ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Βαρβιτσιώτης: Μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία

«Είναι σημαντικό ότι οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν μέσα σε κλίμα αποκλιμάκωσης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Σκάι”.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, κατέστησε σαφές ότι «δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση το θέμα προστασίας της εθνικής μας κυριαρχίας εφόσον βρίσκεται υπό διαρκή απειλή από την τουρκική πλευρά».

Anadolu: Οι έξι βασικοί πυλώνες στις διερευνητικές με την Ελλάδα

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει πως «Τουρκία και Ελλάδα ξεκινούν πέντε χρόνια μετά τις διερευνητικές συνομιλίες για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο με στόχο να μπουν τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Αν. Μεσόγειο».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι:

  1. υφαλοκρηπίδα,
  2. χωρικά ύδατα,
  3. εναέριος χώρος,
  4. αποστρατικοποίηση νησιών,
  5. καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων,
  6. κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης

«Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν 60 γύρους συναντήσεων έως το 2016. Στη συνέχεια δεν πραγματοποιήθηκε κανένας νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών, λόγω απροθυμίας της κυβέρνησης Τσίπρα της εποχής. Ωστόσο, η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έφερε στην επιφάνεια την αναγκαιότητα καθιέρωσης ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών» αναφέρει το πρακτορείο, κάνοντας στη συνέχεια λόγο στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Ε.Ε., μέσω της γερμανικής προεδρίας, για επανέναρξη των συνομιλιών, που «υπονομεύθηκε» – όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα – από τη Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα, πρωτοβουλίες υπήρξαν και από την πλευρά του ΝΑΤΟ, με κύριο στόχο «την αποτροπή ατυχημάτων και ανεπιθύμητων συμβάντων μεταξύ των δύο χωρών» στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, το πρακτορείο αναφέρει πως κύριος στόχος της Ελλάδας τους προηγούμενους μήνες, ήταν η επίκληση της «αλληλεγγύης» των κρατών -μελών της Ε.Ε. με στόχο τη δημιουργία ενός αντιτουρκικού τόξου, λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία: «Ωστόσο πολλές χώρες, ειδικά η Γερμανία που είχε και τη προεδρία της Ε.Ε., τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία και κατά αυστηρών κυρώσεων που ζητούσαν Ελλάδα και Κύπρος» γράφει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις