Eκτός Βουλής και συγκεκριμένα στην μεγάλη αίθουσα «Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποιείται η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών Rafale.

Η συγκεκριμένη λύση για την ενημέρωση προκρίθηκε μετά από καυγά που προηγήθηκε ανάμεσα στους δύο “γαλάζιους προέδρους” της Επιτροπής εξωτερικών και Άμυνας και της Επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, Αθ. Δαβάκης, ενημερώθηκε ότι δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών, μετά από επιθυμία του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο Αθ. Δαβάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη και πρωτοφανή την διαδικασία. Επισήμανε ότι τα τεχνικά ζητήματα των σχετικών συμβάσεων δεν έχουν καλυφθεί, εκθέτοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που ισχυρίστηκε το αντίθετο.

Ειδικότερα ο Κωνσταντίνος Δαβάκης τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποιες συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να συζητηθούν τα απόρρητα σημεία των 3 συμβάσεων για την αγορά των 18 αεροσκαφών όπως αυτά που αφορούν τον εξοπλισμό των αεροσκαφών καθώς και την τιμολογιακή πολιτική της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Γκιουλέκας είπε στο Αθανάσιο Δαβάκη ότι οι βουλευτές που δεν θα είναι παρόντες στην επιτροπή λόγω των μέτρων για τον Covid 19 θα πρέπει να ενημερωθούν από τα μέλη που είναι παρόντα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων τότε εξερράγη και μίλησε για «πρωτοφανείς διαδικασίες» με τον Κώστα Γκιουλέκα να ανταπαντά ότι «είναι πρωτοφανής η πανδημία».

Στην συνέχεια πάντως ο Αθανάσιος Δαβάκης έθεσε και ζήτημα κανονισμού της Βουλής σημειώνοντας πως για ζητήματα που σχετίζονται με εξοπλισμούς, οφείλει να συνεδριάσει και η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Μάλιστα προειδοποίησε τον Κώστα Γκιουλέκα ότι θα προσέλθει στις προσεχείς συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και …θα μπει μέσα ανεξαρτήτως των μέτρων για την πανδημία. Στην συνέχεια επισήμανε πως η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ουσιαστικά μεταβάλλεται σε Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Οι καταγγελίες του Θανάση Δαβάκη για απαράδεκτη και πρωτοφανή διαδικασία προκάλεσαν την αντίδραση που Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος σε έντονο ύφος τον κάλεσε «να διαμαρτυρηθεί αν θέλει στην ΚΟ της ΝΔ».

Τα πράγματα μάλιστα έφτασαν στο σημείο ώστε ο κ. Γκιουλέκας να κλείσει τα μικρόφωνα και να διακόψει τη συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Άμυνας προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Τελικά, αυτό που αποφασίστηκε, ήταν σήμερα το πρωί, η δεύτερη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου όσοι βουλευτές θέλουν θα μπορούν να μετάσχουν για να ενημερωθούν και να τους αναλυθούν όλα τα τεχνικά και απόρρητα θέματα των συμβάσεων και στις 4 το απόγευμα να πραγματοποιηθεί στην Βουλή, η τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής.

Rafale Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απόκτηση των αεροσκαφών

Αναλυτικά ο έντονος διάλογος Δαβάκη – Γκιουλέκα:

Δαβάκης: Συζητείται ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα, το οποίο ως πρόεδρος της Επιτροπής λέω ότι δεν αναλύθηκε όπως έπρεπε στην Επιτροπή. Και ερχόμαστε σήμερα στην άλλη Επιτροπή να το φέρουμε με τη διαδικασία του απορρήτου. Πρέπει να συγκληθεί αύριο η Επιτροπή Εξοπλιστικών, να συζητηθούν τα απόρρητα και να προχωρήσουμε. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η διαδικασία να μπαίνει η μια επιτροπή στα χωράφια της άλλης. Δεν καλύφθηκαν τα τεχνικά ζητήματα του όπλου και πρέπει να συζητηθούν. Δεν είναι δυνατόν να ρωτάει ο κάθε συνάδελφος. Τι είναι αυτά τα πράγματα;

Γκιουλέκας: Αυτή τη διαδικασία εισηγήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δαβάκης: Δηλαδή, η Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας θα ενημερωθεί μερικώς και εμμέσως και αν ενημερωθεί… Εγώ, θα έρθω αύριο μέσα για να ενημερωθώ.

Γκιουλέκας: Τους περιορισμούς της πανδημίας τους ορίζουν οι γιατροί. Τι να κάνουμε τώρα;

Δαβάκης: Μα μου είπατε ότι τους όρισε ο υπουργός. Να συγκληθεί ενδιαμέσως η Επιτροπή για να ειπωθούν τα απόρρητα. Είναι κοινοβουλευτικά ανάρμοστο αυτό και δεν έχει ξανασυμβεί.

Γκιουλέκας: Σας παρακαλώ πολύ σας εξήγησα. Τοποθετήθηκε ο υπουργός και οι εισηγητές και έχουμε προχωρήσει. Ξέρω ότι είναι άσχημο να γίνεται

Δαβάκης: Αντιλαμβάνεστε τι μου λέτε; Από πότε…

Γκιουλέκας εκτός εαυτού: Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ πολύ. Τι θα πει αν αντιλαμβάνομαι τι λέω; Η Κ.Ο. όρισε συναδέλφους. Αν θέλετε διαμαρτυρηθείτε στην Κ.Ο., όχι στην Επιτροπή. Δεν επέλεξα εγώ. Δεν είναι δυνατόν αυτό. Θα διακόψουμε.

Νωρίτερα από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε τεθεί ζήτημα ουσιαστικής ενημέρωσης των μελών της επιτροπής. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε το θέμα του ότι στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται η τεχνική συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρία. Επίσης ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι η ενημέρωση των βουλευτών για τα τεχνικά ζητήματα που έγινε με την διαδικασία του απορρήτου ουσιαστικά είχε ως εξής: Δόθηκαν στους εκπροσώπους των κομμάτων κείμενα 3-4 χιλιάδων σελίδων και χρόνος μισής ώρας για να τα μελετήσουν.

Ψηφίσθηκε επί της αρχής το ν/σ

Να σημειωθεί τέλος ότι χθες ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις