Υπενθυμίζεται ότι χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια, αλλά και την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Όπως τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης η κυβέρνηση επιλέγει μια «αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων».

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε πως «αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα πανεπιστήμια», υποσχέθηκε πως «θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη» και δεσμεύθηκε πως «τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά» από την εξουσία.

Η δήλωση Φίλη

Τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές και όχι από αστυφύλακες. Όλα πλήττονται από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Ακομη και φετος ο τακτικός προϋπολογισμός για την παιδεία μειώνεται.

Η κυβέρνηση με βάση τη συκοφαντική επίθεση ότι τα πανεπιστήμια είναι άντρα ανομίας και βίας προχωρεί στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δηλαδή στην επανίδρυση του αλήστου μνήμης Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Κι αυτό παρά την αντίθεση όλων των πρυτάνεων, χιλιάδων εκπαιδευτικών και των φοιτητών.

Τα πανεπιστήμια είναι φάροι δημοκρατικής διδασκαλίας και έρευνας. Διοικούνται με βάση την αρχή του αυτοδιοίκητου. Η αναγκαία φύλαξή τους πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές Αρχές.

Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων.

Αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα πανεπιστήμια. Δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη. Θ αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη και τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά.

Κριτική από ΚΙΝ.ΑΛΛ και ΚΚΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισημαίνει ότι από την αποτελεσματική φύλαξη των ΑΕΙ μέχρι την αστυνομοκρατία υπάρχει απόστασης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει να επιβάλει “σιγή ιχθύος” στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών»
Καταγγέλλει, ακόμη, ότι η εξαγγελία τόσο σοβαρών αλλαγών στα ΑΕΙ με ιδρύματα κλειστά και τους φοιτητές στα σπίτια τους αποτελεί τεράστια πρόκληση.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Σύλλογοι Φοιτητών, καθώς και σωματεία εκπαιδευτικών, πραγματοποιούν σήμερα στα Προπύλαια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ – Το μετρό Πανεπιστήμιο θα κλείσει από τις 10 το πρωί.

Κλειστός από τις 10 το πρωί, θα είναι ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω συγκέντρωσης φοιτητών στα Προπύλαια. Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούνται στάσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις