Μιλώντας στον Ant1 σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει η αγορά από τη Δευτέρα 18/1, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η επιτροπή των επιδημιολόγων συνεδριάζει στις 10 το πρωί και δεν θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις τους.

Σημείωσε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει προτεραιότητα στα καταστήματα που συνδέονται με τις εκπτώσεις όπως ένδυση, υπόδηση, κόσμημα, χαλιά, υφάσματα και άλλα που έχουν στοκάρει προϊόντα, έχουν υπογράψει επιταγές και δεν έχουν τρόπο να τα διαθέσουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Ο υπουργός επέμεινε ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος ελέγχου της κυκλοφορίας καθώς υπάρχει ανησυχία για τη δημιουργία συνωστισμού στους δρόμους. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα αναγκαστούμε να τα αποσύρουμε. Η λογική δεν είναι να ενθαρρύνουμε τη βόλτα. Δεν ανησυχούμε για τον συνωστισμό στα καταστήματα αλλά στους δρόμους».

Ερωτηθείς για τα εμπορικά ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η ζημιά που υπέστησαν δεν είναι ήσσονος σημασίας γιατί δεν ωφελήθηκαν από το click away, που λειτούργησε -όπως είπε- κυρίως για τα μικρά και τοπικά μαγαζιά.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν σενάρια για να ανοίξουν κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης άκρων και βιβλιοπωλεία.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν οριζόντια εκτός από τις περιοχές που είναι στο κόκκινο και εφαρμόζεται αυστηρότερο lockdown. Πρόσθεσε ότι στις εισηγήσεις του δεν θα είναι η αλλαγή στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας ενώ αν χρειαστεί θα τροποποιηθούν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων.

Έχουμε φτιάξει σενάρια, θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις και η επιτροπή θα αποφασίσει τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΟ, είπε ότι αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες για άνοιγμα, ενώ όπως είπε τα πρακτορεία ΟΠΑΠ έχουν απασχολήσει πολύ και τον ίδιο, αλλά δεν είναι εύκολο να ανοίξουν στην παρούσα φάση.

Επίσης είπε ότι εφόσον ανοίξει το κομμάτι της αγοράς που αναμένεται, είναι αυτονόητο ότι θα επιστρέψουν και οι πάγκοι με βιομηχανικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές.

Για την εστίαση, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, όπως είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς ακόμα και με την τήρηση των μέτρων αποτελεί σημείο υπερμετάδοσης σύμφωνα με τους ειδικούς και δε μπορεί κατά συνέπεια να ανοίξει στην παρούσα φάση. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα γυμναστήρια για παρεμφερείς λόγους.

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης, αν και παρέπεμψε για ακόμη μια φορά στις εισηγήσεις των ειδικών, είπε ότι σε ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, είναι καταστήματα που δε θα ανοίξουν από την προσεχή Δευτέρα με τη μέθοδο του click in shop, να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away.

Η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή ημέρα, την Πέμπτη, το Υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε στην Επιτροπή των ειδικών την τελική του εισήγηση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με την εν λόγω εισήγηση, προβλέπεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away. Ωστόσο, τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία, η εισήγηση του υπουργείου προτείνει τη μέθοδο της αγοράς με ραντεβού, δηλαδή το click in shop, κατά την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να μπουν στο εσωτερικό του καταστήματος και να δοκιμάσουν τα προϊόντα που επιθυμούν. Όλα τα παραπάνω βέβαια, εννοείται πως αναμένεται να εφαρμοστούν με πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ως εκ τούτου, εφόσον αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα, οι καταναλωτές θα ξαναμπούν στα μαγαζιά πιθανόν κατόπιν ραντεβού.

Αφού στείλουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 2, πηγαίνουν στο κατάστημα και δοκιμάζουν τα προϊόντα με συγκεκριμένο χρόνο παραμονής πληρώνοντας με μετρητά ή κάρτα. Έχουν μάλιστα τη δυνατότητα αλλαγής.

Πελάτες και εργαζόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό καθώς o αριθμός εντός του καταστήματος θα εξαρτάται από την επιφάνεια και τον αριθμό των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις