Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στην καλή επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στο πλαίσιο αυτό, θα περιγράψει τα όσα έχουν γίνει σε υγειονομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της covid-19, για την στήριξη του ΕΣΥ με την ενίσχυση σε υγειονομικό προσωπικό και την δημιουργία νέων ΜΕΘ.  Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει στην διαδικασία του εμβολιασμού και τα αισιόδοξα μηνύματα που υπάρχουν για την πορεία έγκρισης νέων εμβολίων που θα προμηθευτεί η Ένωση.

Επίσης θα αναφερθεί στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την καταβολή από το Κράτος μεγάλου τμήματος του κόστους των ενοικίων και, βέβαια, τους διαδοχικούς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για το μερικό άνοιγμα  της αγοράς με αυστηρή τήρηση από όλους των κανόνων της δημόσιας υγείας ώστε σταδιακά να ανοίξουν περισσότεροι τομείς της οικονομίας και όχι να χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία και την παντελή απώλεια ελέγχου αναμένεται να αναδείξει σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει επιτακτικά τα ερωτήματα για την καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, για την οποία έχει διαταχθεί και εισαγγελική έρευνα.

Επίσης θα εστιάσει και στην εισαγγελική παρέμβαση για τη διασπορά στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στις δηλώσεις Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Μάλιστα θα κάνει αναφορά και στη δήλωση Κοντοζαμάνη που αποδεικνύει την κυβερνητική προσπάθεια για μετακύλιση των ευθυνών στους γιατρούς.

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις που γίνονται με πολιτικά κριτήρια και ελλιπή ενημέρωση αγνοώντας τις φωνές των ειδικών με αιχμή το άνοιγμα των σχολείων αλλά και τώρα του λιανεμπορίου.

Στο ζήτημα των εμβολιασμών θα μιλήσει για παντελή έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού. Ο πολύ αργός ρυθμός εμβολιασμού, το μπάχαλο με τα κέντρα εμβολιασμού δείχνουν πως η επίτευξη της ανοσίας στον πληθυσμό θα καθυστερήσει πολύ.

Σε αυτό το πλαίσιο θα οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν στηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αγορά των πατεντών των εμβολίων από την Ε.Ε. προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα εμβόλια και να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός. Μια θέση που είχε υποστηρίξει ο ίδιος μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο.

Ένα από τα κρισιμότερα και πιο ουσιαστικά ερωτήματα που θα θέσει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή είναι τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη χώρα ενόψει ενός πολύ πιθανού τρίτου κύματος. Γιατί δεν έχει κάνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ; Γιατί δεν αύξησε τον προϋπολογισμό για την Υγεία; Γιατί δεν ενίσχυσε επιπλέον τις ΜΕΘ, ιδίως μετά τη δραματική εμπειρία της βόρειας Ελλάδας, όπου για εβδομάδες όλα τα νοσοκομεία ήταν στο κόκκινο;

Κι ενώ η πανδημία μαίνεται, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, η κυβέρνηση εμμένει στο να μην μετατρέπει σε μη επιστρεπτέα την ενίσχυση, αρνείται να συζητήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ενώ 35.000 πρώτες κατοικίες βγαίνουν -μετά τη δεκαπενθήμερη παράταση- στο σφυρί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις