Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις εξερχόμενος από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με τους δημοσιογράφους, στους οποίους είπε μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική Sabah:

«Συνεχίζονται τόσο οι διμερείς οι επαφές μας, όσο και η υπόλοιπη επικοινωνία μας. Το αίτημα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ένα θετικό ζήτημα για εμάς. Οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν. Οι εκπρόσωποί μας μπορούν να συναντηθούν, ενώ το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουμε πει πως μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα», είπε ο Ερντογάν.

Εμμένει για τους S 400

Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ τις οποίες επέκρινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία όχι μόνο δεν αλλάζει στάση, αλλά είναι έτοιμη να εξετάσει την αγορά και άλλων πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία.

Παράλληλα, όπως κατέστησε σαφές ο Τούρκος πρόεδρος, δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια της Ουάσινγκτον γι΄ αυτό.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Άγκυρα δήλωσε έτοιμη να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, αλλά μόνο υπό τον όρο να μοιραστεί μαζί της την τεχνογνωσία.

«Η Τουρκία δεν θα ζητήσει άδεια από τις ΗΠΑ για να αγοράσει νέους S-400 από τη Ρωσία», κατέστησε την Παρασκευή (15/01) σαφές ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να συζητήσει την παράδοση της δεύτερης παρτίδας S-400 με τη Μόσχα στο τέλος Ιανουαρίου.

«Καμία χώρα δεν θα καθορίσει την εθνική αμυντική μας πολιτική, η οποία βασίζεται μόνο στις αποφάσεις μας. Το ζήτημα με τους πρώτους S-400 έχει κλείσει, η δεύτερη παρτίδα βρίσκεται υπό συζήτηση», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.

Παράλληλα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι μετά την αλλαγή στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, οι συζητήσεις σχετικά με τους S-400 θα συνεχιστούν με τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

«Δεν ξέρω τι θα πει ο Μπάιντεν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν», ξεκαθάρισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, η Τουρκία έλαβε την πρώτη παρτίδα των S-400 από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία ζήτησε από την Άγκυρα να εγκαταλείψει τα σχέδιά της και να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα Patriot. Επίσης απείλησε να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία και να επιβάλει κυρώσεις, κάτι το οποίο τελικά έκανε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις