Συνάντηση μεταξύ της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 18/1, με αφορμή τα όσα αποκάλυψε η ολυμπιονίκης σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τη Σοφία Μπεκατώρου στις 2 μ.μ., σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπεκατώρου

Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την συμπαράστασή του στην ολυμπιονίκη, μετά τις εκκωφαντικές αποκαλύψεις για το περιστατικό σεξουαλικής βίας που υπέστη. Ο κος Μητσοτάκης επισήμανε πως προχώρησε σε επικοινωνία με την Σοφία Μπεκατώρου, ενώ υποστήριξε πως η αθλήτρια «ανοίγει δρόμους» με την ενέργεια αυτή.

«Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε» σημειώνει, ενώ ενθαρρύνει την προσπάθεια για πάταξη ανάλογων φαινομένων.

«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας.

Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.

Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια.

Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την “θυμήθηκε” τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.

Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι», καταλήγει η ανάρτηση.

«Σπουδαίο όταν μια γυναίκα μιλάει» υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς, αν όχι ο πρώτος που τοποθετήθηκε όσον αφορά στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, ενώ το τμήμα Αθλητισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχώρησε σε ανακοίνωση σχετική με το συμβάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Instagram το βράδυ της Παρασκευής,  απαντώντας και στο πρώτο κύμα “στοχοποίησης” της Σοφίας Μπεκατώρου, μετά την καταγγελία της, ειδικά σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναφέροντας: «Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μια γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή».

«Ο βιασμός δεν αποτελεί δυσάρεστο περιστατικό»

Με ανακοίνωσή του τοποθετήθηκε και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής, που σχολιάζει και την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η οποία περιγράφει τον καταγγελλόμενο βιασμό ως ένα “δυσάρεστο περιστατικό”.

«Η καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης αθλήτριας από αθλητικό παράγοντα μας αφορά όλους. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι χώρος παιδαγωγικής ολοκλήρωσης, αλληλεγγύης, αξιών και όχι σχέσεων εξουσίας κι εκμετάλλευσης παιδιών, νέων ανθρώπων και γυναικών, που συντελούν σε εγκληματικές συμπεριφορές. Διότι, ο βιασμός αποτελεί εγκληματική πράξη και όχι «δυσάρεστο περιστατικό», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ας δούμε κατάματα τα κοινωνικά προβλήματα και τις παθογένειες του αθλητισμού, τις εγκληματικές περιπτώσεις κακοποιήσεων και του σεξισμού, του εκφοβισμού και άλλων έκνομων συμπεριφορών κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ας διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που δεν θα επιτρέπει την εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών» αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ανακοίνωση συνέχισε εξαπολύοντας επίθεση προς τον κύριο Αυγενάκη, σημειώνοντας:

«Η χρονική συγκυρία της αποκάλυψης της προσωπικής κακοποίησης αφορά μόνο στο θύμα και την ψυχολογική του ετοιμότητα. Μέχρι την εξάλειψη των ανδροκρατικών στερεοτύπων, που δυστυχώς ενεδρεύουν στον ελληνικό αθλητισμό, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Ειδικά στις μέρες μας που ο κος Αυγενάκης, με χίλιες δυο προφάσεις και «ναι μεν αλλά», κατήργησε την ποσόστωση φύλου, που αποτελούσε εργαλείο θεσμικής εδραίωσης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις