Τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, με θέμα το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας. Στη διάρκεια αυτής, ο κος Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, κάνοντας λόγο για απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου, αλλά και επιφανειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν.

«Υποβάθμιση αντί για αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων» κατήγγειλε, ενώ παράλληλα έθεσε επί τάπητος την «προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων». 

«Την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας χρειάζονται ενίσχυση και έμπρακτη στήριξη τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί υπαρκτά -αλλά ευτυχώς όχι γενικευμένα στο σύνολο των πανεπιστημίων- φαινόμενα, ώστε να παρουσιάσει τα δημόσια ΑΕΙ ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δε δίστασε να αναφερθεί στα πράγματι υπαρκτά προβλήματα και φαινόμενα παραβατικότητας που επικρατούν, ενθαρρύνοντας τακτικές αντιμετώπισής τους. «Προφανώς και ο ευαίσθητος χώρος της δημόσιας ανώτατης παιδείας, ο κατ’ εξοχήν χώρος δημοκρατίας, ιδεών και μόρφωσης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι χώρος βανδαλισμών, βίαιων πράξεων, και παραβατικότητας» τόνισε, κάνοντας λόγο για «φαινόμενα που υπάρχουν σε ορισμένα πανεπιστήμια, και αμαυρώνουν τόσο την εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και την εικόνα του φοιτητικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας, που καμιά σχέση δεν έχουν μ’ αυτά».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «ναι, τα πανεπιστήμια δεν γίνεται να είναι πεδίο δράσης οποιουδήποτε προβοκάτορα, κακοποιού, ή ακόμα και κάποιων που εμφανίζονται με επαναστατικό μανδύα, για να διαπράξουν απεχθείς πράξεις», τονίζοντας ωστόσο πως «τα πανεπιστήμια, όμως, δεν μπορεί να είναι και δεν θα γίνουν, πεδία βολής της κυβερνητικής προπαγάνδας και συκοφάντησης. Πεδία καταστολής και αστυνομοκρατίας. Πεδία πειραματισμών εις βάρος της δημόσιας Παιδείας, που ανοίγουν το δρόμο στην κερδοσκοπία και στην Παιδεία για τους λίγους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε την αντίθεση της Συνόδου των Πρυτάνεων και των Συγκλήτων στην αστυνόμευση των Πανεπιστημίων, ενώ παρουσίασε εκ νέου συγκεκριμένες και αναλυτικές αντιπροτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από την πλευρά της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Στο νομοσχέδιο που συζητείται προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών, ούτε καν η προκήρυξη ακόμη και των θέσεων περίπου 300 καθηγητών που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως υπάρχουν «σοβαρότατες ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα, έλλειψη διοικητικού προσωπικού και προβληματική υλικοτεχνική υποδομή που σε ορισμένα ιδρύματα είναι μάλιστα υπαρξιακό ζήτημα» εξήγησε.

«Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των ΑΕΙ»

«Δραματικό» χαρακτήρισε ο κος Τσίπρας το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται πολύ μπροστά στην αναλογία αστυνομικών – πληθυσμού, ενώ στον αντίποδα πολύ πίσω στην αντίστοιχη αναλογία καθηγητών πανεπιστημίου – πληθυσμού.

«Όλα τα σημαντικά ζητήματα δεν θα λυθούν ούτε με την μείωση στη χρηματοδότησης ούτε με πολιτική που ενισχύει τα κολέγια έναντι των δημόσιων πανεπιστημίων. Ούτε με την πανεπιστημιακή αστυνομία ή με την διαγραφή των αιώνιων φοιτητών. Ούτε βέβαια με τα πειθαρχικά συμβούλια και κυρίως δεν θα εξαλειφθούν ούτε με την μείωση των εισακτέων και τον μη διορισμό καθηγητών» κατέθεσε, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημόσιων ιδρυμάτων κάνοντας λόγο για «προκλητική τακτική».

«Όπως γνωρίζετε η υπουργός Παιδείας αρχικά είχε εξαγγείλει τη βάση του 10. Δεν το έκανε διότι απλούστατα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή. Άποψή μας είναι ότι πετάει το μπαλάκι στα πανεπιστήμια και θα ισχυριστεί ότι αυτά είναι υπεύθυνα για τον αποκλεισμό 20.000 και πλέον νέων από τα δημόσια πανεπιστήμια» τόνισε.

Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για προώθηση αυτών των μαθητών ως πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια που εσχάτως με διάφορες τροπολογίες απέκτησαν τη δυνατότητα να δίνουν πτυχία ίσης εκπαιδευτικής αξίας με τα ΑΕΙ, αν και οι σπουδές τους υπολείπονται κατά πολύ, αλλά ισότιμης επαγγελματικής αξίας, αφού οι απόφοιτοί τους θα μπορούν να εγγράφονται ισότιμα στο Τεχνικό ή το Οικονομικό Επιμελητήριο.

«Αυτό», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας «είναι ζήτημα δικαιοσύνης αλλά και απαξίωσης κάθε έννοιας της αριστείας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις