Στην Αθήνα έρχεται σήμερα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράν Παρλί, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια των 18 Rafale F-3R. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της υπουργού, η υπουργός θα μεταβεί στις 13:45 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα την υποδεχτεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με την στρατιωτική ηγεσία.

Μετά την επίσημη υποδοχή, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φλοράνς Παρλί μαζί με τις στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δυο χωρών θα έχουν συνομιλίες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης των 18 Rafale.

Στις 16:40 η υπουργός Άμυνας θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν πως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Φλοράνς Παρλί έχουν προχωρημένες συζητήσεις που αφορούν και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού από την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, η υπουργός αναμένεται να φέρει την αναθεωρημένη πρόταση του Παρισιού για τις φρεγάτες. Το Παρίσι φέρεται να έχει προτείνει τέσσερις νέες φρεγάτες τύπου [email protected], δυο φρεγάτες για ενδιάμεση λύση τύπου La Fayette και αναλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των ελληνικών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Η σύμβαση των 2,32 δισ. για τα 18 Rafale

Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 2,32 δισ. για την αγορά των 18 Rafale εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας. Στόχος είναι η ενίσχυση της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας μέσα από διμερείς συμμαχίες. Η κ. Παρλί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υπογράψουν τη σύμβαση, γεγονός που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών και στη Γαλλία, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να φτάσει στην Ελλάδα τον Ιούλιο. Ωστόσο, επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους, θα είναι στα τέλη του χρόνου.

Σημειώνεται πως το τριήμερο 2-4 Φεβρουαρίου, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας θα βρίσκονται σταθμευμένα τέσσερα Rafale της γαλλικής αεροπορίας. Τα γαλλικά Rafale θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με μαχητικά Μιράζ-2000-5 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με σκοπό την επιχειρησιακή εξοικείωση με έναν τύπο αεροσκάφους που σύντομα θα ενταχθεί στις τάξεις της.

Στο τραπέζι Μάλι και φρεγάτες

Κατά τη διάρκεια της κ. Παρλί οι δύο υπουργοί δεν θα συζητήσουν μόνο για τα Rafale, αναμένεται να εξετάσουν και τη συμμετοχή των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στην υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση «Τακουμπά» στο Μάλι της Αφρικής. Βάσει της συμφωνίας που έχει διαμορφωθεί, οι ελληνικές δυνάμεις θα έχουν ρόλο στρατιωτικών συμβούλων, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων. Η αναχώρηση των πρώτων Ελλήνων αξιωματικών για την αφρικανική χώρα αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο.

Στο Μάλι έχουν ήδη αναπτυχθεί δυνάμεις από Τσεχία, Εσθονία, Πορτογαλία και άλλες χώρες. Αυτές οι δυνάμεις έχουν πιο ενεργό ρόλο στο Μάλι, συμβάλλοντας στην απώθηση επιθέσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις