Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, “ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης” στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, “παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά”, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τονίζει “σε ό,τι αφορά τον σημερινό γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη” αναμένει από την κυβέρνηση “αναλυτική” ενημέρωση “για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων”, “εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν ‘γκρίζων ζωνών’, ‘αποστρατιωτικοποίησης’ και ‘περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης’ και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία” και, τέλος, “ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

Τα θέματα που έθεσε η Άγκυρα

Στην Αθήνα θα γίνει το επόμενο ραντεβού των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι συνομιλίες διήρκησαν τρεις ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά έθεσε και θέματα, τα οποία δεν περιλαμβάνοντας στο πλαίσιο που είχε καθορίσει η ελληνική πλευρά.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της το σύνολο ουσιαστικά της τουρκικής ατζέντας. Σύμφωνα με αυτή την ανταπόκριση, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, το καθεστώς των μικρών νησιών που όπως υποστηρίζει η Άγκυρα δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα (γκρίζες ζώνες), το θέμα του εναέριου χώρου μπήκαν στο τραπέζι από την τουρκική αντιπροσωπεία. Επιπλέον, τέθηκε εκ μέρους της Τουρκίας και ζήτημα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τον έλεγχο των ροών προσφύγων και μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών, το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο διπλωματικές πηγές της Τουρκίας αναφέρει ότι «στη συνάντηση, αξιολογήθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν στους προηγούμενους 60 γύρους, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αυτά τα θέματα για το μέλλον. Στον 61ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών, τα μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα».

Η ελληνική και η τουρκική αντιπροσωπεία στις διερευνητικές επαφές της Κωνσταντινούπολης

Νωρίτερα μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα». Της ελληνικής αποστολής επικεφαλής ήταν ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010.

Η Τουρκία επιχείρησε να αναβαθμίσει σε πολιτικό επίπεδο τις συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα, με μια σειρά ενεργειών, κορύφωση των οποίων ήταν η παρουσία του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Μία πρόθεση, η οποία είχε διαφανεί και από την συμμετοχή του διπλωμάτη υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, η συμμετοχή, ωστόσο, του στενού συνεργάτη του Ερντογάν έδινε εμφανώς στις συζητήσεις, άλλες διαστάσεις.

Σε tweet που έκανε ο κ. Καλίν μετά τη συνάντηση ανέφερε: «Ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές που δεν γίνονταν επί 4,5 χρόνια. Η λύση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Αιγαίου, είναι εφικτή υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας. Η βούλησή μας για αυτό είναι πλήρης. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς όφελος όλων».


Από την τουρκική πλευρά στο τραπέζι κάθισε εκτός από τον Καλίν και τον Σεντάτ Ονάλ, ο Τσαγατάι Ερτσιγές, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος φημίζεται για την κατά καιρούς ακραία ρητορική του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο, αλλά τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας, στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ. Μια κίνηση, η οποία επίσης εντάσσεται στην επιχείρηση της Άγκυρας να αναβαθμίσει τις άτυπες συζητήσεις.

Τι λέει η Αθήνα

Η Αθήνα επαναλάμβανε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου το προκαθορισμένο πλαίσιο διεξαγωγής αυτών των συζητήσεων, καθώς και την περιορισμένη θεματική τους. Η ελληνική πλευρά έχει τονίσει, άλλωστε, επανειλημμένως ότι δεν συζητά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, όπως και κανένα άλλο από τα ανυπόστατα ζητήματα που έχει επιχειρήσει να επιβάλλει η Άγκυρα, στο πλαίσιο της μόνιμης επιδίωξής της να διευρύνει την ατζέντα.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ, στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale που θα αποτελέσουν τη νέα Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, τόνισε ότι η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, «που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών» και πρόσθεσε ότι «η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης ανέφερε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με καλή πίστη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση που να αφορά την εθνική κυριαρχία μας. Υπογράμμισε επίσης, ότι οι διερευνητικές επαφές με τη γειτονική χώρα δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά, ότι στις διερευνητικές επαφές θα γίνουν συζητήσεις και ο στόχος είναι να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για τυχόν διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ενώ αναφερόμενος στην παρουσία του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στις διερευνητικές, τόνισε πως δεν ορίζει η Ελλάδα τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί ώρα Τουρκίας (10.00 ώρα Ελλάδας) στο Ντολμά Μπαχτσέ, το οποίο χρησιμοποιείται ως Προεδρικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη φορά, μετά από πέντε χρόνια, που διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες των δύο χωρών κάθονται και πάλι στο τραπέζι, διερευνώντας σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη βάση βεβαίως του Διεθνούς Δικαίου. Διαβάστε αναλυτικά

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις