Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη μίλησε στο Alpha Radio για την πανδημία του κορονοϊού αλλά και για την πρόταση Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων. Η ίδια σημείωσε πως είναι αισιόδοξο νέο για το συμφέρον της δημόσιας υγείας η υιοθέτηση της πρότασης Τσίπρα για την απελευθέρωση των εμβολίων από το καθεστώς πατέντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σημείωσε πως «η κατάσταση είναι καταφανώς ανησυχητική με τελευταίο δείγμα της κυβέρνησης το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα εμβολιασμών το οποίο απεδείχθη …άνθρακες. Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ελάχιστη επάρκεια εμβολίων, χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών και βεβαίως το άλλο ανησυχητικό είναι ότι σήμερα, η ΕΕ που ανέλαβε την προμήθεια εμβολίων και τη διανομή στις χώρες, φαίνεται να στέκεται αδύναμη μπροστά στις πιέσεις εταιριών».

Συμπλήρωσε, δε, πως «Το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσία του Γ. Δ/ντή του ΠΟΥ υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση Τσίπρα για την απελευθέρωση των εμβολίων από το καθεστώς της πατέντας Ταυτοχρόνως στη σημερινή συνεδρίαση απερρίφθη η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί είναι μία αντιεπιστημονική πρόταση και περίπου με τα ίδια επιχειρήματα είχε αυτή την τύχη στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Συνέχισε λέγοντας: «Αυτή είναι κατεύθυνση λοιπόν προς την οποία πρέπει να κινηθούν οι χώρες της Ευρώπης και να ασκήσουν πιέσεις. Δε μπορούμε αλλιώς να έχουμε τη μαζική παραγωγή εμβολίων που χρειάζεται, δεδομένων και των περιορισμών που παρουσιάζουν οι εταιρείες όσον αφορά τη μαζική παραγωγή. Αυτό αποτελεί τη σημαντική είδηση της ημέρας. Και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα η οποία λοιδορήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποτελεί την ορθολογική απάντηση της στιγμής προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας».

Τόνισε πως «οι οδηγίες της κυβέρνησης δυστυχώς έχουν καταστεί αναξιόπιστες. Οι εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων παραμερίζονται από πολιτικούς υποβολείς. Οι οδηγίες της κυβέρνησης δυστυχώς έχουν καταστεί αναξιόπιστες. Και λόγω αντιφάσεων και λόγω παλινωδιών προσφάτως δε και λόγω της αποκάλυψης ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης ακολουθούν όχι την επιτροπή λοιμωξιολόγων αλλά μία δεύτερη επιτροπή διορισμένων πολιτικών προσώπων (όπου συμμετέχουν δύο μόνο γιατροί). Εν μέσω της κρίσης της πανδημίας αυτό αποτελεί πρόβλημα. Η επιτροπή αυτή λοιπόν υλοποιεί δίνει κατευθύνσεις με φίλτρο τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Αυτό καθαυτό το γεγονός λοιπόν γεννά ζητήματα, με πρόσφατο παράδειγμα τον κ. Βατόπουλο να μην αναγνωρίζει ως απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων τον πρόσφατο περιορισμό των συναθροίσεων».

Συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας έχει επιλέξει να κινείται προκλητικά και υποτιμητικά προς την κοινωνία. Με κλειστά τα πανεπιστήμια φέρνει αυτό το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Επιλέγει να παραβλέψει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις -και στην παιδεία εν προκειμένω- δεν γίνονται με την κοινωνία σε λοκντάουν. Έχει απέναντί της και τους πανεπιστημιακούς, και τους φοιτητές και τους φορείς και τους μαθητές και τους αστυνομικούς. Παρ’ όλ’ αυτά επιμένει. Γνώριζε εκ των προτέρων τι θα ακολουθήσει. αστυνομικούς. Όταν διακυβεύονται τόσο μεγάλα ζητήματα καμία απαγόρευση δεν είναι δυνατόν να εμποδίσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Παίζουν με τα νούμερα και τις δεκάδες. Παίζουν με την κοινή λογική. Πολύ συχνά υποτιμά αυτή η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό. Ως εκ τούτου είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί».

Τέλος ανέφερε πως «η πρόσφατη αγωγή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένας τρόπος αντίδρασης μετά από πολλαπλά επεισόδια λάσπης όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε πολλά στελέχη και σε όλο αυτό το διάστημα και της διακυβέρνησής μας. Έχουν προηγηθεί πολλές προσπάθειες διαστρέβλωσης, σπίλωσης και εξόντωσης προσώπων. Θα χαιρόμουν πραγματικά να δω αντιδράσεις από την ΕΣΗΕΑ τον καιρό που ο κ. Σαμαράς μήνυε δημοσιογράφους όπως και στελέχη της ΝΔ. Πραγματικά θα χαιρόμουν πολύ να δω την ευαισθησία της ΕΣΗΕΑ που για άλλη μία φορά δέχτηκε να παίξει το παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας. Και εννοώ κάθε τι που λέω. Όσο για το ποσό του ενός εκατομμυρίου που με ρωτάτε, θα είναι πολύ χρήσιμο στο ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις