Επιταχύνθηκε η διπλωματική κινητικότητα ενόψει της άτυπης 5 +1 συνάντησης, την οποία η τουρκική πλευρά πρότεινε, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021, στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Ερσίν Τατάρ, θα καθορίσουν τη στάση που θα ακολουθήσουν ως Τουρκία και «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ πραγματοποίησε επαφές στο νησί, πήγε και στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η άτυπη πενταμερής μπορεί να γίνει στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο εάν αυτό είναι δυνατό και ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ. «Εμείς προτείναμε ότι θα μπορούσε να γίνει και στην Γενεύη» είπε.

Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσάν Σανέρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ιστορικός δεσμός «μητέρας – θυγατέρας» δεν μπορεί να σπάσει και είναι και οι Τ/κ «ένα μέρος του τουρκικού έθνους». Θα συνεχίσουν, είπε, από κοινού με την Τουρκία να ενεργούν, ιδιαίτερα στο θέμα της «γαλάζιας πατρίδας» στην περιοχή.

Στην δική του πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είπε ο «πρωθυπουργός», συζήτησαν το οικονομικό πρωτόκολλο του 2020 αλλά κι αυτό που θα υπογραφεί το 2021. Είδαμε τους καρπούς αυτών των συζητήσεων και ελπίζω να συνεχίσουμε να τους βλέπουμε και το 2021, πρόσθεσε ο Ερσάν Σανέρ.

Για το Κυπριακό ο κ. Σανέρ υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος που μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε λύση στο Κυπριακό είναι ότι κατά την διάρκεια της ιστορίας οι Ε/κ δεν θέλησαν να μοιραστούν τίποτα με τους Τ/κ και πως είναι το πιο παλιό άλυτο πρόβλημα ενώπιον των ΗΕ.

Κατά τον κ. Σανέρ πλέον η ομοσπονδία δεν μπορεί να συζητηθεί ως λύση και το τι μπορεί να συζητηθεί που είναι η λύση δύο κρατών από κοινού με την Τουρκία θα δουν πώς μπορούν να την υπερασπιστούν.

Τσαβούσογλου – Ερτουγρούλογλου

Στις δηλώσεις με τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και 52 χρόνια στην Κύπρο δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα, αλλά στην διαδικασία από δω και πέρα δεν θα διαπραγματευτούν την ομοσπονδία.

Η πρόταση για συνάντηση 5 +1 ήταν δική μας γιατί πλέον η ομοσπονδία έχει κορεσθεί μετά από 52 χρόνια, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «όλες οι διαδικασίες έχουν κορεσθεί. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα βοηθήσουν. Πιστεύω ότι το γνωρίζει αυτό και η ε/κ πλευρά. Δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν ακολουθεί όπως εμείς, μια στάση αρχών και ειλικρίνειας. Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε για μια ομοσπονδία. Πρέπει σε μια άτυπη συνάντηση να δούμε πρώτα τί θα διαπραγματευτούμε. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Σίγουρα έχουμε ερωτήσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πόσο ειλικρινής είναι και η απέναντι πλευρά. Έτσι θα δούμε εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις σε αυτή την συνάντηση».

Η Τουρκία επιθυμεί να εργαστεί αρμονικά με το ψευδοκράτος, πρόσθεσε λέγοντας «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μαζί σας θα είμαστε σε αρμονία». Θα δούμε μαζί, είπε, τα δικαιώματα του ψευδοκράτους και των Τ/κ και θα τα υπερασπιστούν μαζί λαμβάνοντας από κοινού αποφάσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις