Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης για το ζήτημα των καθυστερήσεων στη διάθεση των εμβολίων. Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η σύσκεψη των ευρωβουλευτών της Αριστεράς με την πρόεδρο για το ίδιο θέμα στις 8 Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη:

Κυρία Πρόεδρε,

Εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα μας είχε προειδοποιήσει για μια επερχόμενη πανδημία όμως οι κυβερνήσεις μας δεν είχαν προετοιμαστεί. Είμαστε στα πρόθυρα ενός τρίτου κύματος, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τις οικονομίες μας στα βράχια και την ανισότητα εκτός ελέγχου. Η επιστημονική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών έρευνας του κοινοβουλίου, έχουν κάνει σαφή τη σύνδεση μεταξύ αυξημένης περιοδικότητας και σφοδρότητας πανδημιών που προέρχονται από τα ζώα, με την ανθρωπογενή απώλεια της βιοποικιλότητας.

Κυρία Πρόεδρε, εσείς η ίδια έχετε τοποθετηθεί λέγοντας ορθά πως είμαστε στον καιρό των πανδημιών. Η Επιτροπή σας προώθησε γενναία το πεδίο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την από κοινού προμήθεια των εμβολίων. Εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα μας είχε προειδοποιήσει για τις αποκαλυπτικών διαστάσεων συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Θα είναι εγκληματικό να είμαστε ξανά απροετοίμαστοι, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για την κλιματική καταστροφή.

Κυρία Πρόεδρε, είναι σαφές πλέον σε όλους πως το «αόρατο χέρι της αγοράς» απεδείχθη ανίκανο να ρυθμίσει τη φύση και να εξασφαλίσει την υγεία και την ευζωία των πολιτών. Οφείλετε να εξασφαλίσετε τα πνευματικά δικαιώματα, ούτως ώστε να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι ανά τον πλανήτη. Σας παρακαλώ να αδράξετε τη στιγμή, να ακούσετε την επιστήμη, να επικεντρωθείτε στο μάθημα της πανδημίας και να προχωρήσετε με θάρρος προς μία κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά ανθεκτική και Δημοκρατική Ευρώπη. Αν το κάνετε θα έχετε την στήριξη του Κοινοβουλίου και το σεβασμό της ιστορίας, ειδάλλως διακινδυνεύετε και τα δύο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις