Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης  ,μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε ζήτησε να υπάρξει κυριαρχία σε αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια, επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου, ως χώρου ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών, αλλά και περιφρούρησή του, μέσα από υπηρεσία που θα λογοδοτεί αποκλειστικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι στον κ. Χρυσοχοΐδη. Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «πανεπιστημιακό παρακράτος» τη ΔΑΠ, στο οποίο «παρακράτος» πλέον, με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή, θα έρθει να προστεθεί και το «κράτος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη».

Η ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ήταν γεμάτη καταγγελίες όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ. Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για κυκλώματα διασπάθησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνεργασία με επίορκους καθηγητές. Επιπλέον κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει την αριστεία της κομματικής αναρρίχησης. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του τρόπου που αυτή μπορεί και πρέπει να προχωρήσει, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δουλειά της είναι η επαρκής χρηματοδότηση, η προστασία του δημόσιου Πανεπιστημίου από τα ιδιωτικά αρπακτικά και, βέβαια, η δημιουργία θεσμών που επιτρέπουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, να αυτό-μεταρρυθμιστεί».

Επιπλέον ο κ. Βαρουφάκης κατέκρινε τις διατάξεις της κυβέρνησης για τις βάσεις εισαγωγής λέγοντας .«Θέλετε να μας πείσετε ότι έχετε ειλικρινή πρόθεση; Ότι δεν χρησιμοποιείτε τη βάση για να στέλνετε πελάτες στα κολλέγια; Τότε κάντε το αυτονόητο: περάστε νόμο που απαγορεύει την εγγραφή σε κολλέγια, νέων που δεν έχουν πιάσει τις βάσεις στις πανελλαδικές. Όσο εξισώνετε τα πτυχία των κολλεγίων με των ΑΕΙ και βάζετε ελάχιστη βάση το 10 για εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά όχι στα κολλέγια, επιβεβαιώνετε την πικρή αλήθεια: είστε ατζέντηδες των κολλεγίων».

EUROKINISSI

Στη συνέχεια πρόσθεσε «Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, Χάρβαρντ στην Ελλάδα δεν θα φτιάξει κανένας ιδιώτης. Χάρβαρντ φτιάχνεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι “Robber Barons” έχουν λόγο και αιτία. Εδώ ακόμα και οι λίγοι Έλληνες ολιγάρχες, που μπορεί να έχουν κάποια χρήματα, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα τα επενδύσουν σε ελληνικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Στο Χάρβαρντ θα τα δώσουν, για να ιδρύσουν μία έδρα στο όνομά τους. Εδώ, το μόνο πράγμα το οποίο σας καίει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι η αναγνώριση των πτυχίων των υπαρχόντων κολλεγίων, των ίδιων κολλεγίων που παίρνουν δικά μας παιδιά με πολύ καλές σπουδές, διδακτορικά από την Αμερική, από την Ελλάδα, παιδιά που έχουν λόγο να είναι στην Ελλάδα, θέλουν να είναι στην Ελλάδα, έχουν τους γονείς τους εδώ, τα οποία τα βάζουν και διδάσκουν είκοσι και τριάντα ώρες τη βδομάδα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις