Τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Fuad Hussein υποδέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα θέματα που συζητήθηκαν με τον Ιρακινό αξιωματούχο αφορούσαν την περεταίρω εμβάθυνση των άριστων διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ιράκ καθώς και ζητήματα συνεργασίας και συντονισμού για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων.

Από Ελληνικής πλευράς, παρόντες ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή. «Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστηρίζουμε ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουσδήποτε εκβιασμούς» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Fuad Hussein. Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας» και σ’ αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε χθες το «Φόρουμ Φιλίας» με τη συμμετοχή επτά χωρών. Επανέλαβε δε πως το «Φόρουμ Φιλίας» δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε, αλλά «μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή».

«Είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα, μάλιστα εκτοξεύοντας εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σ’ αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους». Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ’ ευφημισμό “ειρηνευτικές επιχειρήσεις”». Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε, η Ελλάδα πιστεύει «ως θέμα αρχής ότι οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας, δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει».

Η σημερινή επίσκεψη του Ιρακινού YΠΕΞ στην Αθήνα είναι ανταποδοτική της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Βαγδάτη τον προηγούμενο Οκτώβριο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που ένας Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Ιρακινή πρωτεύουσα, μετά από 20 χρόνια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις