Στο ερώτημα γιατί το 112 δεν προειδοποίησε με μήνυμα για τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας το πρωί της Δευτέρας λόγω της κακοκαιρίας Μήδεια απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετά την έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι «το 112 είναι εργαλείο που ενεργοποιείται όταν κινδυνεύουν ζωές, δεν είναι μέσο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού. Φανταστείτε κάθε φορά που κλείνει ένας δρόμος στη χώρα να πρέπει να ενεργοποιείται ο μηχανισμός του 112. Η Τροχαία και η Νέα Οδός είχαν την ευθύνη ενημέρωσης βάσει και του γενικού σχεδίου “Βορέας”. Και το έκαναν αμέσως, βγάζοντας ανακοινώσεις. Ενώ στις 6:08, έφυγε sms σε όλους τους διαπιστευμένους συντάκτες».

«Είναι προτιμότερο να υπάρχουν μικρές ταλαιπωρίες παρά να έχουμε χιλιάδες εγκλωβισμένους, όπως γινόταν στο παρελθόν, και ανθρώπους η προσπέλαση των οποίων δεν ήταν δυνατή όταν είχαν ανάγκη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τις διεθνείς πρακτικές που αφορούν στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, πρέπει να τις συνηθίσουμε και εδώ στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή όλος ο μηχανισμός ήταν έξω και εμείς στα κέντρα επιχειρήσεων» τόνισε.

«Είναι η χειρότερη χιονόπτωση της τελευταίας 20ετίας και σαν διάρκεια και σαν όγκος χιονιού. Επιλέξαμε να κλείσουμε στις 5:30 το πρωί συντεταγμένα και οργανωμένα την εθνική οδό γιατί υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος εγκλωβισμών και κυρίως προβλημάτων στις εξόδους προς τα δευτερεύοντα δίκτυα, που κάποια ήταν και παραμένουν κλειστά. Η κατάσταση παραμένει και αξιολογείται κάθε μία ώρα», συμπλήρωσε σε ραδιοφωνική του δήλωση ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις