Έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι δύο αντιπροσωπείες ξεκίνησαν τις διερευνητικές επαφές στις 10:30 το πρωί.

Ως είθισται, οι δύο αντιπροσωπείες θα ενημερώσουν τις ηγεσίες τους για τα διαμειφθέντα. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι δυο αντιπροσωπείες συμφώνησαν, ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης. Η χώρα μας προσήλθε στο τραπέζι με λίγες προσδοκίες, με αναλυτές και διπλωμάτες να τονίζουν τη δυσκολία στην επίτευξη της επιθυμητής συνεννόησης με τη γείτονα. Πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας, να τονιστεί, είναι ότι με την Τουρκία συζητείται μόνο η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δένδιας: Η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο θεμελιώδης αρχή της Ελλάδας

Θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι η σταθερή και πλήρης προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ριάντ Αλ Μάλικι, στην Αθήνα. Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές που διεξήχθησαν στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα προσέρχεται καλή τη πίστει.

«Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση της UNCLOS και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε. «Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο δια της διπλωματικής οδού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών θα διεξαχθούν την Τετάρτη στην Αθήνα ενώ πρόσθεσε: «Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο κατάλληλο κλίμα. Για να έχει νόημα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις