Το Σχέδιο Ανάκαμψης και τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας κυριάρχησαν στη σημερινή ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη

«Παρουσιάστηκε χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό ‘Ακη Σκέρτσο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης ‘Ελλάδα 2.0’», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αφορά στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, επιχορηγήσεων και δανείων 32 δισεκ. ευρώ που θα κινητοποιήσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια 25 δισεκ. ευρώ. Θα προσθέσει στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας πόρους που φθάνουν τα 57 δισεκ. ευρώ, θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες εντός της επόμενης εξαετίας και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας».

Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος «το Σχέδιο χαράσσει έναν οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και έργων πνοής σε όλη την Ελλάδα και συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη».

«Δόθηκαν βαλβίδες εκτόνωσης-αποσυμπίεσης για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων»

Η πανδημία είναι σε έξαρση, το Σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική δέχεται μεγάλη πίεση. Ύστερα από έναν χρόνο σκληρής μάχης, η κοινωνία είναι κουρασμένη, παρατηρούνται συγκεντρώσεις σε σπίτια, αλλά και συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η υπερμετάδοση» είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Γι’ αυτό, εξήγησε η Αριστοτελία Πελώνη, με τις χθεσινές ανακοινώσεις για περιορισμένες προσαρμογές στο μείγμα των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊου δόθηκαν βαλβίδες εκτόνωσης-αποσυμπίεσης, για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, ιδιαίτερα σε ανοιχτούς χώρους, και να πάρει ανάσα οικονομία.

Δεν παίρνουμε ρίσκα, παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα, τόνισε και εξήγησε πως σύμμαχος στην προσπάθεια είναι τα πρόσθετα όπλα που δεν ήταν διαθέσιμα τους προηγούμενους μήνες, όπως η αύξηση των εμβολιασμών που ήδη έχουν καλύψει πάνω από το 10% των πολιτών, τα self tests που θα έχουν σύντομα δωρεάν οι πολίτες, καθώς και η βελτίωση του καιρού «που μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους».

Η εκπρόσωπος επανέλαβε πως την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση σε σχέση με τα σχολεία, με προοπτική ορισμένες τάξεις να ανοίξουν από 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Το σχετικό πλαίσιο για τη χρήση των self tests θα ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή.

Την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί και η επαναλειτουργία πολυκαταστημάτων κι εμπορικών κέντρων.

Η κ. Πελώνη προανήγγειλε και ανακοινώσεις σήμερα για την εστίαση, μετά και τη σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους της στις 4μμ. Σε αυτή θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, οι υφυπουργοί στον πρωθυπουργό Θόδωρος Λιβάνιος και Άκης Σκέρτσος, ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Από την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία

Μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί περίπου 1.700.000 πολίτες, από τους οποίους πάνω από 607.000 και με τις δύο δόσεις, είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Αριστοτελία Πελώνη υπενθύμισε πως από σήμερα, 1η Απριλίου, μπήκαν σε λειτουργία άλλα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα: ένα στο Στάδιο Ξιφασκίας του Ελληνικού κι ένα στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι, μετα οποία ο εμβολιαστικός μηχανισμός ενισχύεται με 272 εμβολιαστικά κέντρα. Πλέον ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων ανέρχεται σε 1.073, δηλαδή 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό 1.018 που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Αύριο, Παρασκευή 2 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας 65-69.

Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και πως μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση, όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες, δήλωσε η κ. Πελώνη.

Για τα διαγνωστικά τεστ, είπε πως «ξεκινήσαμε τα τεστ πριν από 12 μήνες με 800 PCR τεστ την ημέρα. Στη συνέχεια εντάξαμε στη στρατηγική μας, και μάλιστα πριν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα rapid test. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε κατά μέσο έως και τα 50.000 τεστ την ημέρα με ρεκόρ ημέρας που υπερβαίνει και τα 65.000. Μετά από εισηγήσεις των ειδικών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self test, ως συμπληρωματικό όπλο στη στρατηγική μας.

Σε αντίθεση, μάλιστα, με άλλες χώρες που ήδη τα διαθέτουν στην αγορά, η κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται δωρεάν τέσσερα self test τον μήνα σε κάθε πολίτη. Διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους, υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self tests είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο».

Η κ. Πελώνη επανέλαβε, τέλος, πως το Γενικό Νοσοκομείο του Θριασίου μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid, με στόχο να διαθέτει από την Τετάρτη 7 Απριλίου 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid και σταδιακά να αναπτύξει έως και 180 κλίνες Covid. Επιπλέον, δημιουργούνται 51 νέες ΜΕΘ στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ελπίς» και «Κωνσταντοπούλειο»».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις