Αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV παραχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος διπλωμάτης θέλησε να ρίξει τους τόνους μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις, που προηγήθηκαν από Τούρκους αξιωματούχους, προεξάρχοντος του προέδρου Ερντογάν, και είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαι έτοιμος να συζητήσω όλα τα σημεία διαφωνίας με τον Δένδια κατά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου μου στην Άγκυρα». Παραδέχτηκε πάντως πως «υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα». «Πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά» πρόσθεσε. 

Δεν μπορούσαν να γίνουν διαβουλεύσεις εξαιτίας της Ελλάδας

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας άφησε ωστόσο αιχμές για τη στάση της Ελλάδας, την οποία κατηγόρησε για την ένταση όλο αυτό το διάστημα.

«Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με τους μηχανισμούς που υπήρχαν με την Ελλάδα για 5 χρόνια. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό λόγω της αρνητικής στάσης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Στη συνέχεια, υπήρξε αποκλεισμός της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ και διάφορες χώρες συμμετείχαν στο παιχνίδι».

Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες για να συναντηθούμε με την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τουρκική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με την ελληνική σε «φιλική ατμόσφαιρα». «Ο διάλογος και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές και ικανοποιητικές. Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες για να συναντηθούμε με την Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη για συνομιλίες θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, είπε ότι «o καθένας μπορεί να έχει συνομιλίες με τον άλλον για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών». Ανακοίνωσε δε, ότι τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Κάιρο στις αρχές Μαΐου και αργότερα θα μεταβεί κι ο ίδιος στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «η Τουρκία δεν υποστηρίζει καμία πλευρά στη διαμάχη Ρωσίας- Ουκρανίας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις