Η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα παρά μόνο αν ανοίξουν στον εμβολιασμό όλες οι ηλικιακές ομάδες, ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, η Αριστοτελία Πελώνη διαβεβαίωσε πως είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις.

Όσον αφορά την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμών, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «η επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων γίνεται σταδιακά, με προσοχή, με αυστηρή επιτήρηση στα μέτρα ατομικής και συλλογικής άμυνας, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Σύμμαχοί μας στην πορεία αυτή είναι ο καιρός που επιτρέπει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε ανοικτούς χώρους, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και ο εμβολιασμός που συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς».

Και τόνισε: «Η Ελλάδα με τις 1.500 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν από αρχές Μαΐου εμβολιάζει πλέον πάνω από 100.000 πολίτες την ημέρα και έχει ήδη ξεπεράσει τους 3.640.000 εμβολιασμούς. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση στην ΕΕ σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ως προς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που φέρνει τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τους 5.400.000 εμβολιασμούς. Θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού.

Περί τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και από ιδιωτικούς φορείς για να έχουμε τη δυνατότητα σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμών τον Ιούνιο. Ανέβηκε, ήδη, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr η φόρμα όπου μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς, -ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές- θέλουν να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση ‘Ελευθερία’».

Σχολιάζοντας το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών και το ενδεχόμενο επίσπευσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους, συζήτηση η οποία έχει τοποθετηθεί για το φθινόπωρο, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως τα ποσοστά των γιατρών είναι πάνω από 85% και στους νοσηλευτές γύρω στο 63%. «Θα επαναλάβω αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός, αυτή είναι μία συζήτηση που θα γίνει το Σεπτέμβριο», είπε η κ. Πελώνη.

Σχετικά με τις λεπτομέρειες για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, τη χρήση των sms και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου κυκλοφορίας θα αξιολογηθούν, θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει πρόβλεψη για το άνοιγμα των πανεπιστημίων, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως δεν έχει να πει επ αυτού, ενώ για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού ξεκαθάρισε πως θα συνοδευτεί με το άνοιγμα των μεταφορών από τις χερσαίες πύλες εισόδου. Ωστόσο, όπως είπε, θα ακολουθήσουν αναλυτικές λεπτομέρειες προς το τέλος της εβδομάδας από τον υπουργό Τουρισμού. «Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια και από τις χερσαίες πύλες εισόδου», είπε χαρακρηριστικά η κ. Πελώνη.

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα υποβάλλονται σε τεστ οι τουρίστες που θα επισκέπτονται τη χώρα μας, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στον υπουργό Τουρισμού και την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτόκολλων.

Η κ. Πελώνη επιβεβαίωσε επίσης την συνάντηση, την Πέμπτη, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με θέματα τη διμερή συνεργασία και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις