Σειρά συναντήσεων θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μεταξύ άλλων θα έχει τετ α τετ και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν τη μεγάλη εκκρεμότητα, δηλαδή την κύρωση από τη Βουλή των τριών συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναφερόμενη στην ατζέντα της συνάντησης αυτής, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε δηλώσει ότι «προφανώς η διμερής συνεργασία και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκονται στην ατζέντα».

Εσωκομματικό κρας τεστ

Η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός είχε υποδεχτεί τον κ. Ζάεφ στην Αθήνα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου είχε παραθέσει γεύμα προς τιμήν του, και η υποδοχή αυτή είχε επισφραγίσει με τον πιο επίσημο τρόπο την αλλαγή στάσης εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μακεδονικό καθώς ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα τηρήσει μια υπογεγραμμένη συμφωνία, αλλά και το πνεύμα της συμφωνίας αυτής, δλδ. την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ωστόσο, η κύρωση στη Βουλή των τριών συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένουν σε εκκρεμότητα. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία αποτελεί ένα μεγάλο εσωκομματικό κρας τεστ την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αμφισβητήσει ανοιχτά το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει τις συμφωνίες όταν έρθουν στο Κοινοβούλιο.

Ζητούμενο παραμένει τι θα πράξουν τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και πλήθος γαλάζιων βουλευτών στη βόρεια Ελλάδα που είχαν πρωτοστατήσει στα συλλαλητήρια για το μακεδονικό.

Ζόραν Ζάεφ: Δεν διαπραγματευόμαστε τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Euronews, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών καταδεικνύει πως η φιλία δεν βρίσκεται μόνο στα χαρτιά, παρέχει μεγάλα αποτελέσματα. Η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα είναι πολύ ορατή με πολλούς τρόπους. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουν τη Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να συνεχίσουν το μονοπάτι της ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το λένε δυνατά, συζητούν παντού και είναι παρόντες στην περιοχή για αυτό το διάλογο. Προσπαθούν επίσης με τη Βουλγαρία, με εμάς με όλους και θα συνεχίσουν να προσπαθούν διότι ακόμη και τώρα οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας νιώθουν τα οφέλη της Συμφωνίας και των επόμενων βημάτων που έχουν γίνει».

Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποιεί ότι εάν δεν προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε μπορεί να υπάρξει πίκρα στη Βόρεια Μακεδονία, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών. Τονίζει ωστόσο πως η κυβέρνησή του διαθέτει αρκετή δύναμη για να την προστατεύσει.

«Δικαιούμαστε το επόμενο βήμα, διότι έχουμε υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου και στο πλαίσιο της μάχης κατά της διαφθοράς», τόνισε στο euronews ο Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο υπογράμμισε πως υπάρχουν και θέματα που δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση.

«Η Μακεδονική μας γλώσσα και η μακεδονική μας ταυτότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Έχουμε την περηφάνια μας και έχουμε την ταυτότητά μας. Η περηφάνια μας μπορεί να πάει πάνω και κάτω. Το δείξαμε αυτό μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέσω της διπλωματίας μας και της ευελιξίας μας. Όμως η ταυτότητά μας είναι μία και μοναδική. Και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η κυβέρνησή μου ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να διαπραγματευτή για αυτή. Δεν είναι δυνατό για οποιαδήποτε χώρα ή ακόμη και για Ένωση στην οποία δεν είμαστε ακόμη μέρος να παίξει με αυτή», λέει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Σερβίας, Ana Brnabić.

Στις 12.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στις 16.00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Στις 18.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις