Μετά την παρουσίαση των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ και το ιδιωτικό χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει πλέον το κέντρο βάρους στο βασικό εργαλείο ανοικοδόμησης της οικονομίας, το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Τάι Κβον Ντο, στα πρότυπα των δύο προηγούμενων που κρίθηκαν πετυχημένες εκ του αποτελέσματος, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει το απόγευμα της Δευτέρας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευησης για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της πρότασης η αιχμής της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους καθώς και η σύνδεση των πράσινων επενδύσεων με την εγχώρια βιομηχανία ώστε να μεγαλώσει η η προστιθέμενη αξία που παράγεται εντός των συνόρων και να δημιουργηθεί ευρύτερη δυναμική για την ελληνική παραγωγή.

Οι δύο σημαντικοί πολιτικοί συμβολισμοί

Η εκδήλωση θα έχει δύο ακόμη ισχυρούς συμβολισμούς: Ο πρώτος αφορά τη συνέχεια του ανοίγματος του κόμματος και του διαλόγου με επιστήμονες, θεσμικούς φορείς και ανθρώπους της αγοράς προκειμένου να ενισχύσει ουσιαστικά το προφίλ της κυβερνησιμότητάς του.

Ο δεύτερος σχετίζεται με την επανενεργοποίηση  των στελεχών του πρώην οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου. Έτσι, στην παρουσίαση στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα θα βρίσκεται ο Γιώργος Σταθάκης, επικεφαλής της ομάδας που επεξεργάζεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως επικεφαλής του οικονομικού κύκλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, η επανεμφάνιση Τσακαλώτου αποτελεί ηχηρή απάντηση στα περί παραγκωνισμού του λόγω της απουσίας του από την ανάλογη εκδήλωση του κόμματος για τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της αγοράς.

Η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού στην πανδημία και η στροφή Μπάιντεν

Η συγκυρία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης δεν είναι τυχαία, καθώς οι προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης έρχονται την ώρα που όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει το τελευταίο διάστημα η πανδημία αμφισβητεί ανοιχτά πλέον τον πυρήνα του κραταιού μοντέλου του νεοφιλελευθερισμού, όπως αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι στις ΗΠΑ από την κεϋνσιανή στροφή Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη, έχει προετοιμάσει το πεδίο για μια σκληρή ιδεολογική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Την ώρα που αλλάζει ο κόσμος, ο Μπάιντεν στηρίζει εργαζομένους και μεσαία τάξη και φορολογεί μεγάλο πλούτο, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη του Ρίγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία» σημείωσε χαρακτηριστικά μόλις προχθές στο Φόρουμ των Δελφών.

Ως εκ τούτου, το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Οι 5 άξονες της εναλλακτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

 1. Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί.
 2. Ψηφιακός Μετασχηματισμός
 3. Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου: ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυοαπασχολουμένων.
 4. Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.
 5. Περιφερειακή Συνοχή – Αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου.

Όπως επισημαίνει η Real της Κυριακής, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για μια «εναλλακτική στρατηγική» με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα. Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές το πλαίσιο στο οποίο εδράζεται η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθορίζεται από την κρίση της πανδημίας σε συνδυασμό με την οικονομική και κλιματική κρίση που δημιουργούν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη για βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.

Τα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, η ενίσχυση των συστημάτων υγείας παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας και η ριζική αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, δοκιμάζουν τις αντιλήψεις που επικράτησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Στην προμετωπίδα της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συμπεριληπτική ανάπτυξη και όχι ανάκαμψη μόνο για ορισμένους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που νέμονται σήμερα τους καρπούς του κυβερνητικού σχεδιασμού, βρίσκεται η μείωση των ανισοτήτων.

Η στρατηγική της Κουμουνδούρου έχει στόχο να θέσει τις βάσεις για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη σε σταθερές βάσεις σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο. Έχει στόχο την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας. Προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση μείωσης των μισθών. Προωθεί τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα. Προωθεί την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών, και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό), και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, συντάξεις, πρόνοια). Προκρίνει δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής, και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες. Το προοδευτικό μοντέλο έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας. Προσβλέπει στο συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, στην ενεργειακή δημοκρατία και στην κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας.

Οι σημαντικότερες προτάσεις

Μεταξύ των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στην πρόταση Κουμουνδούρου είναι οι εξής:

 • Ανάπτυξη ΑΠΕ με βάση τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το 1/2 των αδειών ΑΠΕ κατανέμεται σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΑΠΕ και αγρότες.
 • Δημιουργία κλαδικών ταμείων (χρηματοδοτικών εργαλείων) στα πρότυπα του EquiFund από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για επενδύσεις καινοτομίας.
 • Διεύρυνση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές εργασίας (πλατφόρμες εργασίας όπου οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ως «συνεργάτες» – τηλεργασία).
 • Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με δίκτυο 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).
 • Εξοικονομώ κατ’ οίκον με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Δίνονται μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα. Ενθαρρύνονται κοινωνικά προγράμματα Δήμων ή άλλων φορέων για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Εξοικονομώ για δημόσια κτίρια όπως σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μουσεία, κρατικά θέατρα και χώροι πολιτισμού. Εξοικονομώ για τον τουρισμό με έμφαση στην στροφή της επενδυτικής δραστηριότητας στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της χώρας, και την αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτισμάτων. Εξοικονομώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 • Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κ.ο.κ.) .
 • Ψηφιοποίηση αρχείων και διαδικασιών σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης με έμφαση σε δικαιοσύνη, πολεοδομία, κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ κ.α.
 • Ενίσχυση της εργασίας των νέων. Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
 • Δημιουργία δικτύου οικιστικών μονάδων για χαμηλά εισοδήματα, δημόσιους λειτουργούς και φοιτητές σε περιοχές με έλλειψη στέγης, με αξιοποίηση και του δημόσιου κτιριακού αποθέματος.
 • Χρηματοδοτικά κίνητρα για την αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική αξία.

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Αρναουτάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Αλμπάνης, ο Καλτσάς Γιάννης, επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, η Νάντσου Θεοδότα , Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF, η Ρωμανού Νατάσα, συνεργαζόμενη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA και ο Στεφανόπουλος Γιώργος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις