Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων από την προσχώρηση της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η οποία συμπίπτει με την έναρξη του εθνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

«Σε αυτή την πολύ σημαντική συγκυρία, o διάλογος πρέπει να οδηγήσει στο να οραματιστούμε ποια Ευρώπη θέλουμε. Το τρίπτυχο δημοκρατία, κράτος δικαίου, δικαιώματα, είναι αυτό που πάντα κυριαρχεί καθώς αφορά τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. Από κει και πέρα υπάρχουν μια σειρά από θέματα, που απασχολούν κι εσάς ως Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική συνοχή, είναι πολλά τα θέματα που θα απασχολήσουν το διάλογο, ένα όμως από αυτά είναι το μεταναστευτικό, για το οποίο έχουμε μιλήσει κατ΄ επανάληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΠτΔ.

Εν συνεχεία πρόσθεσε «Απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ένα ζήτημα δύσκολο στη διαχείρισή του. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, γιατί ούτε τα σύνορα μπορούν να μείνουν ανεξέλεγκτα, ούτε όμως και οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, πρόσφυγες, μετανάστες, όσοι βρίσκονται σε ανάγκη, μπορεί να γίνονται αντικείμενα εργαλειοποίησης, κακομεταχείρισης, ούτε μπορεί να αφήνονται στην τύχη τους».

Όσον αφορά την υγειονομική κρίση της COVID-19, η κα. Σακελλαροπούλου είπε «οι στόχοι του εμβολιαστικού προγράμματος φαίνεται ότι μπορούν να επιτευχθούν. Γύρω στα τέλη Ιουλίου, θα έχουμε επιτύχει τον εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως πρέπει να μπορέσει να ενισχύσει τη δυνατότητα εμβολιασμού και σε πολίτες άλλων χωρών. Να δείξει την ίδια αλληλεγγύη και σε άλλες χώρες».

Από την πλευρά του, ο κ. Σχοινάς, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την πρόσκληση σε μια τόσο συμβολική ημέρα, ημέρα του εορτασμού για τα 40 χρόνια της χώρας στην Ευρώπη. «Την πρώτη φορά που με δεχθήκατε, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, ίσως στο πιο δύσκολο σημείο της πανδημικής κρίσης, σας είχα ενημερώσει για μια σειρά από μεγάλα σχέδια που είχαμε μπροστά μας και πραγματικά αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και ελαφρά συγκινημένος που ένα χρόνο μετά, όλα αυτά δεν είναι πια σχέδια, αλλά κομμάτι της αναδυόμενης πραγματικότητας», επεσήμανε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, «Είναι πράγματα που σφραγίζουν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, και είναι γεγονότα που η Ευρώπη φέρνει στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες ανεξαρτήτως γεωγραφίας. Μιλάω για το πιο φιλόδοξο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι στόχοι μας προβάλλουν πια απόλυτα εφικτοί και μέσα στο καλοκαίρι».

Επιπλέον ανέφερε ότι «στα μέσα Ιουλίου θα έχουμε καταφέρει το 70% της ανοσίας στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης που ήταν μια πρόταση, μια ιδέα, τώρα πια είναι μια απτή πραγματικότητα».

Το ελληνικό σχέδιο, είπε, «θα εγκριθεί σε λίγες μέρες και οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα έρθουν μέσα στο καλοκαίρι. Το σχέδιο για το μεταναστευτικό που πέρυσι το καλοκαίρι ήταν μια ιδέα, τώρα είναι πάνω στο τραπέζι, εξυπηρετεί ακριβώς αυτές
τις στοχεύσεις που αναφέρατε και εσείς, αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη, ισχυρά σύνορα και συνεργασία με τρίτες χώρες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και όχι να τους εργαλειοποιήσουμε στη δυσκολία τους».

«Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, αυτό το καλοκαίρι προβάλλει πιο αισιόδοξο, η Ευρώπη θα είναι και ανοικτή αλλά και ασφαλής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις