«Η επίσκεψη Τσαβούσογλου, αποτελεί κατ’ αρχήν θετικό γεγονός, εφόσον μόνον μέσω του διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία και τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Οι επισκέψεις και οι συναντήσεις όμως, για να είναι πράγματι παραγωγικές πρέπει να έχουν προετοιμαστεί σωστά και να έχουν συγκεκριμένους στόχους, χωρίς υπεραισιοδοξία και με κόκκινες γραμμές», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνεντεύξεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «Δεν αρκεί ο διάλογος για τον διάλογο, ούτε μόνον ο διάλογος για την αποκλιμάκωση της έντασης ή για οικονομικά θέματα. Χρήσιμα είναι και αυτά, δεν προωθούν όμως ουσιαστικά τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ως δείγμα ενεργητικής διπλωματίας ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε την πρόσφατη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συνδεθούν συγκεκριμένα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας. Εάν αυτή επιστρέψει στον δρόμο της επιθετικότητας και της έμπρακτης ή ρητορικής αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, οι κυρώσεις είναι μονόδρομος.

Εάν, αντιθέτως, επιλέξει το δρόμο της βελτίωσης των σχέσεων της με την Ευρωπαική Ένωση, ζητώντας αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η χώρα μας πρέπει να απαιτήσει η ενεργοποίηση όποιας τυχόν νέας συμφωνίας να έχει ως προϋπόθεση τη συμφωνία της Τουρκίας να παραπεμφθεί η διαφορά για τις υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στη Χάγη. Χαρακτήρισε την πρόταση αυτή ως «Ελσίνκι plus», ως ενεργητική δηλαδή διπλωματία κίνησης χωρίς τις «σκιές» της αναφοράς σε «συνοριακές διαφορές».

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την «ιδιωτική» επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι η εμπειρία δείχνει ότι αυτές οι επισκέψεις δεν έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα. Όπως πρόσφατα έγινε με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού, και δημόσιες επισκέψεις και δημόσιες δηλώσεις γίνονται. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν «βάφτισε το κρέας ψάρι» και χαρακτήρισε δημόσια την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν το 2017. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι ελπίζει ότι η τουρκική πλευρά θα πράξει το αυτονόητο, θα σεβαστεί δηλαδή το διεθνές δίκαιο και δεν θα προχωρήσει σε προκλήσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψης, όπως δυστυχώς έχει συμβεί κατά το παρελθόν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις