Έντονη αντιπαράθεση έχει φέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, στη Βουλή. Λίγες ώρες πριν μπούμε στην τελική ευθεία, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, προχώρησε σε τηλεοπτική παρέμβαση, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν αναμενόμενες.

Συγκεκριμένα, μέσω του ΣΚΑΪ και της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του σταθμού, ο υπουργός μίλησε για το 8ωρο, τις απολύσεις, τα ρεπό και τις υπερωρίες, για να υπογραμμίσει ότι «οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι υπέρ των εργαζόμενων».

Όπως είπε, όμως, «ακούμε όλους τους ενδιαφερόμενους. Είναι λογικό να μην είναι ικανοποιημένοι με όλα. Σκοπός μας είναι να φέρουμε ρυθμίσεις που ισχύουν στις άλλες χώρες (της Ευρωπαϊκής Ένωσης)», αναφέροντας το μοντέλο της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Για το θέμα των απολύσεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «φέρνουμε μια ρύθμιση, η οποία διευρύνει την προστασία των εργαζομένων. Προσθέτουμε 6 νέες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι για τον πατέρα, ο οποίος αποκτά παιδί. Για κάθε παιδί που αποκτά θα προστατεύεται για 6 μήνες από απόλυση». Επίσης, προστίθενται η ενάσκηση δικαιώματος και η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης στις απολύσεις υπέρ του εργαζομένου.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν ο εργοδότης με τον εργαζόμενο και ξεκινήσει διαδικασία μεταξύ τους και δεν τα βρουν ούτε στη δίκη, «το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση έως και τριπλάσια αυτής που θα έπαιρνε κανονικά ο εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Όσον αφορά τη διευθέτηση του ωραρίου και τα 10ωρα, επισήμανε ότι, αν ο εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να δουλέψει 10 ώρες κάποιες μέρες λόγω φόρτου εργασίας και ο εργαζόμενος δεν το αποδεχτεί, δεν μπορεί να τον απολύσει. Η απόλυση «είναι παράνομη, είναι άκυρη και δεν έχει καμία ισχύ».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το υπουργείο θα εξετάσει και την έρευνα της ΓΣΕΕ σχετικά με τα ωράρια και τους μισθούς.

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις υπερωρίες και τα ρεπό, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται με ρεπό, αλλά με 40% παραπάνω. Η διευθέτηση είναι άλλο πράγμα. Τώρα εισάγουμε και τις ατομικές συμβάσεις με πρωτοβουλία του εργαζομένου, όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες».

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας είπε ότι, είναι «βασική εγγύηση ότι θα τηρείται το 8ωρο, θα τηρούνται και θα πληρώνονται οι υπερωρίες και οι κανόνες της διευθέτησης, διότι όλα θα καταγράφονται ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις απεργίες, ο υπουργός ανέφερε ότι με βάση το νέο νομοσχέδιο, οι υπηρεσίες θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού, ώστε να μην ταλαιπωρούνται και οι πολίτες. Επίσης, θα υπάρξουν αστικές ευθύνες στους συνδικαλιστές που στήνουν μπλόκα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις