Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λίγο πριν οι Βρυξέλλες ανάψουν το οριστικό «πράσινο φως» για την έγκριση των εθνικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο το οποίο δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσουν από κοινού οι «27» τις οικονομικές πληγές που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.

Τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε αιφνιδίως στο αεροσκάφος της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατέστησε υποχρεωτική τη ματαίωση της νυχτερινής πτήσης της από τη Μαδρίτη προς την Αθήνα.

Η κ. φον ντερ Λάιεν θα φτάσει τελικά στη χώρα μας 10:15 και δεν θα πραγματοποιηθεί το πρόγευμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 10:00.

Στις 10.50, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μεταβούν στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.

Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστούν μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και θα ακολουθήσει συζήτηση του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολίτες.

Κατά την συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να στείλει θετικά μηνύματα για την ταχύτητα και το περιεχόμενο του ελληνικού σχεδίου στην Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός πρόκειται να επαναλάβει την προτεραιότητα για ενίσχυση του αναπτυξιακού μοντέλου με έμφαση την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα κοινοτικά κεφάλαια αναμένεται να δώσουν μια συνολική ωφέλεια 57-60 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ τα 12,7 δισ. των δανείων αναμένεται να κινητοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις 31,8 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη από την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος «Ελλάδα 2.0»

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, από την εισροή των πόρων – προς τα τέλη Ιουλίου- ανοίγει ο δρόμος για μπόνους 7 μονάδων στο ελληνικό ΑΕΠ, αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 20%, 200.000 νέες θέσεις εργασίας και για φοροελαφρύνσεις 5 δισ. ευρώ.

Οι ωφέλειες της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης ύψους 32 δισ. Ευρώ θα «απλώνονται» τα επόμενα 6 χρόνια, ενώ οι επιδράσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 20ετίας. Επιπλέον, το σχέδιο αυξάνει τον λόγο των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο ώστε να επιτρέψει την μείωση των φόρων προσφέροντας ανάσα στους φορολογούμενους.

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η ομάδα διοίκησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Εξάλλου στην εκδήλωση αναμένεται να παρουσιαστούν:

  • Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.
  • Η δράση των Αναδασώσεων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.
  • Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
  • Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
  • Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.
  • Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

 

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις