Ο Δημήτριος Σκαλτσούνης θα είναι για ένα έτος ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Μαρία Γεωργίου θα είναι για δυο χρόνια πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικότερα, το υπουργικό συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, έπειτα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, τοποθέτησε τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Δημήτριο Σκαλτσούνη στην θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και παράλληλα τοποθέτησε την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, στην θέση της πρόεδρου του εν λόγω ανώτατου δικαστηρίου.

Ο κ. Σκαλτσούνης αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπομένου από το Σύνταγμα ανωτάτου ορίου ηλικίας, την 30ή Ιουνίου 2022 και η κ. Γεωργίου αποχωρεί από το ανώτατο πολιτικό και ποινικό δικαστήριο το 2023. Οι δύο νέοι πρόεδροι θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους μετά τη λήξη του τρέχοντος δικαστικού έτους, δηλαδή την 1η Ιουλίου 2021.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Σκαλτσούνης

Ο κ. Δημήτρης Σκαλτσούνης γεννήθηκε το 1955 και είναι μέλος του δικαστικού σώματος από τον Μάρτιο του 1983. Το 2003 προήχθη στη θέση του Συμβούλου Επικρατείας. Μέχρι πρότινος ο κ. Σκαλτσούνης κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου του ΣτΕ, αλλά προήχθη με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Αποτέλεσε τον εισηγητή στην υπόθεση της αίτησης αναστολής για τη συμφωνία των Πρεσπών. Με αυτή απορρίφθηκε η αίτηση που είχε υποβάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας.

Ποια είναι η Μαρία Γεωργίου

Η κα Μαρία Γεωργίου γεννήθηκε το 1956 στη Χαλκίδα Ευβοίας. Πρόκειται για πτυχιούχο της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, μιλάει και Γαλλικά. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών τον Ιούνιο του 1983 και Πρωτοδίκης Αθηνών στις τον Φεβρουάριο του 1985.  Η κα Γεωργίου στη συνέχεια προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών τον Μάρτιο του 1998, στον βαθμό του Εφέτη το 2003, στον βαθμό του Προέδρου Εφετών το 2013 και στον βαθμό του Αρεοπαγίτη τον Φεβρουάριο του 2017.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις