Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το προεδρικό Μέγαρο και την απάντησή του προς του πολίτες που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Ο πρωθυπουργός κάνοντας επίκληση στο άρθρο 25 (παράγραφος 4) του Συντάγματος είπε πως «Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «χθες ξεπεράσαμε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών και τόνισε ότι «είναι απολύτως βέβαιο ότι η μετάλλαξη Δέλτα μας αναγκάζει να εντείνουμε και άλλο τις προσπάθειές μας να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας». Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να περιορίζεται η προσπάθεια μόνο στο κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται από κυβέρνηση και ειδικούς».

Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση κατά του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για «βαρύτατο ατόπημα το οποίο έχει ως σκοπό να δικαιολογήσει τον διχασμό».

«Το Σύνταγμα, όμως, ενώνει και δεν διχάζει. Ο μόνος που διχάζει είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου ενώ προσθέτει πως:

«Βεβαίως και το κράτος δικαιούται να αξιώνει από τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Κι αυτό ακριβώς είναι το νόημα για την καθολικότητα του εμβολιασμού. Όμως το Σύνταγμα λέει επίσης ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Και ότι οι περιορισμοί των δικαιωμάτων οφείλουν να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας.

«Ας ανοίξει το Σύνταγμα ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θα κουραστεί να το βρει, είναι στο ίδιο άρθρο με τη διάταξη που επικαλέστηκε, στην παράγραφο 1 του άρθρου 25. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι στο Συνταγματικό Δίκαιο θα έγραφε κάτω από την βάση. Ευτυχώς για αυτόν όμως δεν χρειάστηκε ποτέ να περάσει από το δημόσιο πανεπιστήμιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις