Καλά στην υγεία του είναι ο πυροσβέστης που έχασε προσωρινά τις αισθήσεις του στην Πάρνηθα, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές.

Η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών και κυρίως στα μέτωπα της Εύβοιας και Αττικής και σε σημεία στην Πελοπόννησο συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, όπως είπε προσθέτοντας ότι τη νύχτα ολοκληρώθηκαν επείγουσες εργασίες συντήρησης των εναέριων μέσων τα οποία επιχειρούν σε όλη τη χώρα και με το πρώτο φως προσβάλουν τα πύρινα μέτωπα με έμφαση στην Εύβοια.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν τα εναέρια μέσα, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Σοβαρές αντιξοότητες για τα εναέρια μέσα

Όπως είπε, στην Εύβοια λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας, η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων (οχτώ σε κάθε έξοδο συν ένα Beriev) επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα, όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να δυσκολέψουν ή και να καταστήσουν αδύνατο το έργο τους.

Εξηγώντας ανέφερε πως η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα της περιοχής δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες.

Όπως είπε, υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια ρίψεις: να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν.

«Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων», τόνισε.

Βελτιωμένη η εικόνα της Αττικής- Ανησυχία για αναζωπυρώσεις

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Αττικής, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι είναι βελτιωμένη η εικόνα αλλά ανησυχία απορρέει από το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Για αυτό και όλο το βράδυ πραγματοποιούνταν περιπολίες, και συνεχίζουν να περιπολούν, δυνάμεις της πυροσβεστικής, κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων, εθελοντές αλλά και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, στην Πάρνηθα η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πλέον οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν μόνο αναζωπυρώσεις, και οι περισσότερες από αυτές έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι.

«Καταβάλλονται πρόσθετες προσπάθειες από τον στρατό αλλά και από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας ώστε να στεγανοποιήσουμε την περίμετρο», πρόσθεσε.

Δύο τα μέτωπα στην Εύβοια

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Εύβοια ενισχύονται διαρκώς, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξηγώντας πως στην Εύβοια έχουν σχηματιστεί δύο κυρίως μέτωπα, και σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους, στη βόρεια και τη νότια Εύβοια.

Ειδικά στη βόρεια Εύβοια οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν τα 4 μποφόρ, οδηγούν την πυρκαγιά προς τους παραλιακούς οικισμούς. Όπως είπε, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν «μεγάλη μάχη, ασταμάτητα».

Σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στην Πελοπόννησο η κατάσταση δείχνει σταθερή, όπως είπε, και παρά τις πολλές αναζωπυρώσεις.

Αναφερόμενος στη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κρήτη, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν απειλούνται μέχρι στιγμής υποδομές και κατοικίες.

«Κύριο μέλημά μας είναι η απρόσκοπτη τροφοδοσία και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων για τη λειτουργία βασικών υποδομών, όπως καύσιμα, ηλεκτρικό δίκτυο και δίκτυα ύδρευσης στις περιοχές που δίνονται οι μάχες από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας», είπε τονίζοντας ότι «έχουμε μπροστά μας άλλο ένα δύσκολο απόγευμα, άλλη μία δύσκολη νύχτα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις