Το φορτωμένο πρόγραμμα που έχει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει το πρωί της Δευτέρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρέθηκε για να εγκαταστήσει (όπως ανακοινώθηκε) την κόρη του που ξεκίνησε πανεπιστημιακές σπουδές δεν ευνοεί τις ανακοινώσεις μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και το ίδιο απόγευμα θα ταξιδέψει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum. Την επόμενη μέρα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας εν όψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα ταξιδέψει στη Μασσαλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Είναι δύσκολο να βρεθεί χρόνος για να γίνει ο ανασχηματισμός ,μολονότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ορισμένοι υπουργοί μετέδιδαν σε συνεργάτες τους κλίμα αποχώρησης από το πόστο τους, κλίμα το οποίο εφόσον ενταθεί μπορεί να προκαλέσει δυναμική επιτάχυνσης των αποφάσεων. Απαράβατη προϋπόθεση, ωστόσο, για να πληροφορηθούν ακόμη και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι είναι να ωριμάσουν οι σκέψεις που έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός, έτσι ώστε να κλείσουν και τα τελευταία κενά που φαίνεται να υπάρχουν στο παζλ των σχεδιαζόμενων αλλαγών.

Ετσι, το πλέον πιθανό είναι ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου και οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν και θα αναλάβουν καθήκοντα από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Κοινή παραδοχή είναι ότι η κυβέρνηση έχει πληγεί από τις πυρκαγιές και απαιτείται μια πολιτική κίνηση που θα συμβολίσει την αναγνώριση των λαθών που έγιναν, αλλά, ταυτόχρονα θα δώσει το μήνυμα για επανεκκίνηση.

Μετακινήσεις και αποπομπές

Όσον αφορά τις επερχόμενες αλλαγές, γνώση έχουν ελάχιστοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, αξιόπιστες πηγές δίνουν ορισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά των αλλαγών. Μιλούν για έναν δομικό ανασχηματισμό που θα περιλαμβάνει μετακινήσεις και κορυφαίων υπουργών, αποπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου και ίσως αλλαγές σε χαρτοφυλάκια ή τη δημιουργία καινούργιων, όπως για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.

Επίσης αναμένεται αξιοποίηση μελών της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού, με την κυβέρνηση να βρίσκεται ήδη στο δεύτερο μισό της θητείας της, το νέο σχήμα θα είναι αυτό με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα πάει μέχρι τις εκλογές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις