Οι αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος απασχόλησαν παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, κατά τη συζήτηση, σήμερα, στην Ολομέλεια, των μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

«Αλήθεια, κύριε υπουργέ; Ο Θανάσης Πλεύρης υπουργός Υγείας; Να σας διαβάσω τι έλεγε πριν από λίγα χρόνια; “Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιείς, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ”. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι υπουργός Υγείας; Δεν υπάρχει όρκος του Ιπποκράτη, δεν υπάρχει ανθρωπισμός, δεν υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και βάλατε αυτόν τον άνθρωπο υπουργό Υγείας;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε: «Πιστεύετε ότι οι πολίτες θα αισθάνονται ασφάλεια με αυτή την επιλογή του πρωθυπουργού; Στο twitter του ζήτησαν να ανακαλέσει. Είπε ότι ήταν παλιά δήλωση. Και ήταν, όντως, παλιά δήλωση, αλλά δεν ανακάλεσε».

O Eυκλείδης Τσακαλώτος είπε πως είτε ο Θανάσης Πλεύρης θα πρέπει να ανακαλέσει όσα έχει πει, είτε θα πρέπει ο πρωθυπουργός να αναιρέσει την απόφασή του. «Κατά την άποψή μας, έχετε δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να ανακαλέσει τώρα, πριν την ορκωμοσία. Η άλλη επιλογή είναι να αναιρέσει την απόφασή του ο κ. Μητσοτάκης, γιατί δεν είναι δυνατόν, σε ευρωπαϊκή χώρα να υπάρχει υπουργός Υγείας που έχει πει αυτά τα πράγματα!», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη συνιστά ομολογία της αποτυχίας του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών, αλλά και επιβεβαίωση της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης του», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε: «Στέλνει μήνυμα προς όλους όσοι εμφανίζονται πρόθυμοι να ξεπλύνουν τη Νέα Δημοκρατία και να τη βοηθήσουν να ξαναγράψει την ιστορία όπως θέλει, αφού η “χρήση” τους είναι προσωρινή και το τέλος τους προδιαγεγραμμένο. Το “ναυάγιο” δε Αποστολάκη, αποδεικνύει ότι όταν η επικοινωνία υποκαθιστά την πολιτική, προκύπτουν καταστάσεις που γελοιοποιούν το πολιτικό σύστημα και εκθέτουν τους εμπνευστές τους. Και εκτεθειμένος σε αυτή την περίπτωση, είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

Για πρώτη φορά, η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό που ούτε ανασχηματισμό δεν μπορεί να κάνει, αφού είναι δέσμιος των εσωτερικών ισορροπιών του κόμματός του, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και παρατήρησε: «Στην πραγματικότητα, τα πρόσωπα δεν αποτελούν το πρόβλημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη χώρα. Το πρόβλημα είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει ένα υπερσυγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό “επιτελικό” μοντέλο διακυβέρνησης που καταγράφει πλέον μόνο αποτυχίες. Αποτυχίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της στην οικονομία. Τα δύσκολα για τον κ. Μητσοτάκη μόλις άρχισαν».

«Για τον Αποστολάκη θα μας πείτε τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί εδώ το ότι πηγαίνετε χέρι-χέρι. Πλέον είναι ξεκάθαρο, ότι ετοιμάζεστε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και επέμεινε, απευθυνόμενος σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ: «Απ’ ό,τι φαίνεται ο ανασχηματισμός αυτός έγινε από κοινού. Τα μιλήσατε, τα συμφωνήσατε και οδεύετε. Να έχετε βίον ανθόσπαρτο τελικά. Κάνατε υπουργό τον ζηλωτή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Πού είναι ο δομικός ανασχηματισμός, που τα συντονισμένα ΜΜΕ μάς έλεγαν προχθές ότι θα αλλάξουν και ότι θα πάρει κεφάλια; Δύο κεφάλια πήρε, του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Αυτά έκανε. ‘Αρα, λοιπόν, είναι μια ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας. Όπως κάηκε η Ελλάδα, κάηκε και το επιτελικό σας κράτος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.

«Αυτός μόνο ριζικός και δομικός ανασχηματισμός δεν είναι, είναι ένα απλό ανακάτεμα της τράπουλας», σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δει ουσιώδεις αλλαγές. Και βεβαίως ο κ. Χρυσοχοΐδης έφυγε, ο κ. Πλεύρης ήρθε. Εδώ είμαστε, θα δούμε πόσο ακόμη περισσότερο θα οξυνθεί η πόλωση, πόσο ακόμη περισσότερο θα αυξηθούν, θα ενισχυθούν τα διχαστικά μέτρα».

Η επιλογή του κ. Πλεύρη στον πολύ κομβικό τομέα της υγείας μόνο τυχαία δεν είναι. Και βεβαίως είναι επιλογές που ικανοποιούν όλα τα συστήματα και τις πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας, είπε η κ. Αδαμοπούλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις