Σύμφωνα με πληροφορίες θα διατηρηθεί η δομή του ανεξάρτητου υπουργείου για την Πολιτική Προστασία, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα ανακοινωθεί δίδυμο, υπουργού-υφυπουργού. Οι ανακοινώσεις, οι οποίες θα σημάνουν παράλληλα και την ολοκλήρωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, θα γίνουν από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου στις 11:30, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου.

Πολιτική Προστασία: Το πρωί της Δευτέρας η ανακοίνωση του νέου Υπουργού – Τα επικρατέστερα ονόματα

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, περιγράφοντας την επιλογή που θα κάνει το μέγαρο Μαξίμου είχε πει ότι «θα είναι μια πολιτική ηγεσία που θα ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του πεδίου». «Να είστε σίγουροι ότι θα είναι μια η επιλογή η οποία θα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις» είχε προσθέσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες  στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας κατευθύνεται ο Χρήστος Στυλιανίδης, Κύπριος πολιτικός, ο οποίος έχει διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κύπρο, ευρωβουλευτής και πρώην Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη θέση του υφυπουργού θα αναλάβει ο πρώην Αρχηγός ΓΕΑ Ευάγγελος Τουρνάς.

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης που προαλείφεται για υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ο κ. Στυλιανίδης είναι ο δεύτερος Κύπριος αξιωματούχος που παίρνει ως «μεταγραφή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρώτος είναι ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης ο οποίος, από τον Ιούνιο του 2020, ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εν καιρώ πανδημίας και προετοίμασε την ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης που γεννήθηκε το 1958 και είναι χειρουργός οδοντίατρος στο επάγγελμα προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Υπήρξε συνοδοιπόρος του Κώστα Σημίτη και ένας εκ των στενών φίλων του αείμνηστου Νίκου Θέμελη, διευθυντή του γραφείου του Κώστα Σημίτη. Ο κ. Στυλιανίδης ίδρυσε στην Κύπρο τον ΟΠΕΚ (Ομιλο Προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας) το ιδεολογικό όχημα που χρησιμοποίησε ο Σημίτης για να κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ.

Ως φοιτητής υπήρξε μέλος της νεολαίας Ρήγα Φεραίου. Στην Κύπρο, έχει διατελέσει βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, καθώς και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη και την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ είχε συνεργαστεί και με τον Γιάννο Κρανιδιώτη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Το 2013, στήριξε τον Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη συνέχεια τοποθετήθηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ και διαφώνησε ανοικτά με τον κ. Αναστασιάδη για την υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων. Τον προειδοποίησε, δε, ότι θα υπάρξουν βαριές τιμωρίες, γεγονός που προκάλεσε τη ρήξη με τον Κύπριο πρόεδρο, γι’ αυτό και δεν ανανεώθηκε η θητεία του ως Επίτροπος.

Ο κ. Στυλιανίδης αποτελεί ένα πρόσωπο με επιρροή στις Βρυξέλλες, με μεγάλη απήχηση στα κέντρα εξουσίας της Κομισιόν και ήταν ένας Επίτροπος, που εκτιμούσε για τη δουλειά και τις ικανότητες του η Άγκελα Μέρκελ. Το τελευταίο διάστημα εργάζεται ως άμισθος σύμβουλος του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, για την θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Τουρνάς

Στο πλευρό του κ. Στυλιανίδη ως υφυπουργός θέλουν πληροφορίες θέλουν να βρίσκεται ο πρώην Αρχηγός ΓΕΑ, Ευάγγελος Τουρνάς, ο πολύπειρος Πτέραρχος Ε.Α., με πάνω από 4.000 ώρες πτήσης στα μαχητικά.

Γεννήθηκε στα Χανιά. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980. Ο Πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 7 Μαρτίου 2013 έως 27 Φεβρουαρίου 2015.

Έχει πετάξει με αεροσκάφη: Τ-41D, T-37B/C, T-2E, T-33A/B, F-5Α/Β, Mirage F-1CG και Mirage 2000.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις