Κανονικά θα συνεχίσει να δέχεται η Ελλάδα επισκέπτες από τις ΗΠΑ έως το τέλος της τουριστικής περιόδου, όπως ξεκαθάρισε νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας στην πρώτη του επίσημη δήλωση ως υπουργός Τουρισμού.

Στον απόηχο αποφάσεων χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης, οι οποίες έχουν αρχίσει να επαναφέρουν περιορισμούς για τους πολίτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες από τις Η.Π.Α. έως το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αγορά, που δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας.

Οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες του τουρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και βεβαίως οι απόδημοι Έλληνες, έδειξαν και δείχνουν την αγάπη τους για την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό τουριστικό προϊόν».

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες και εξαιτίας της επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» και της αύξησης των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση τις αφαίρεσε από τη λίστα των «ασφαλών προορισμών» μαζί με το Ισραήλ, το Κόσοβο, το Λίβανο, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Η οδηγία δεν είναι δεσμευτική, αλλά πρακτικά σημαίνει ότι όποια κράτη – μέλη το επιθυμούν μπορούν να επαναφέρουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, όπως την επιβολή καραντίνας ή την υποχρέωση διενέργειας τεστ για την Covid-19.

Ιταλία, Σουηδία και Ολλανδία είναι οι πρώτες χώρες, οι οποίες επανέφεραν ορισμένα περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες από ΗΠΑ.

Τι ισχύει για την είσοδο Αμερικανών στην Ελλάδα

Για τη χώρα μας, σύμφωνα και με την τελευταία αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία θα ισχύει έως και την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις 36 τρίτες χώρες από τις οποίες δεχόμαστε επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Για την είσοδος στην Ελλάδα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό PCR/RAPID TEST ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό. Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει και για παιδιά από δώδεκα ετών και άνω.

Παράλληλα σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Αν το rapid test είναι θετικό, άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test.

Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις (10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις