«Επί 4,5 χρόνια, η πώληση της ΔΕΗ ήταν διαρκώς στην ατζέντα των δανειστών. Σε κάθε διαπραγμάτευση, αποτελούσε κεντρικό σημείο τριβής και μάχης για να κρατήσουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Όμως αποδείξατε ότι τελικά, δεν χρειάστηκε κανένας υπάλληλος του ΔΝΤ, κανένας γραφειοκράτης των Βρυξελλών για να χάσει ο ελληνικός λαός ένα πολύτιμο κομμάτι της περιουσίας του. Το εκχωρείτε εσείς, από μόνοι σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ΔΕΗ και την ακρίβεια.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως κατά την περίοδο των μνημονίων «κρατήσαμε τη ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο, χαμηλό τιμολόγιο, χωρίς αυξήσεις επι 4,5 χρόνια, με σκληρή μάχη. Πρώτα απ’ όλα, διότι το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πάγια ανάγκη κάθε πολίτη της χώρας. Και δεύτερο, γιατί η ΔΕΗ την περίοδο της πράσινης μετάβασης αποτελεί ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του κράτους ώστε να μπορέσει να οργανώσει και να σχεδιάσει με τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον και δίκαιο για τους πολίτες, τα αναγκαία βήματα».
«Καταφέραμε να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε κατά ένα ευρώ αλλά να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12% με βάση τα στοιχεία της Eurostat και παρά τη μεταφορά στο Υπερταμείο μετοχών της ΔΕΗ, καταφέραμε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

Αλέξης Τσίπρας

Εσείς εδώ και δύο χρόνια, εκτελείτε ένα σχέδιο που κορυφώνεται σήμερα με την εκχώρηση της. Επί ημερών σας, είχαμε αυξήσεις στο ρεύμα από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης, ως και 20%, που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές, εξανέμισαν τη μείωση ΦΠΑ που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν και σε χρεωκοπία το λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και σε χαράτσια. Αυτή ήταν η εξυγίανση που πετύχατε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή είναι η στρατηγική σας. Τα πάντα στο σφυρί, αρκεί να ωφεληθούν συμφέροντα. Και το δημόσιο συμφέρον στα παλιότερα των υποδημάτων σας», σημείωσε, απευθυνόμενος στη κυβέρνηση, και δεσμεύθηκε πως αυτό το «έγκλημα» όπως το χαρακτήρισε, «δεν θα περάσει έτσι», αλλά όλες οι ευθύνες «θα αναζητηθούν σε βάθος».

«Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή. Είστε πλέον μια κυβέρνηση που βλέπει ότι οι μέρες της τελειώνουν και στήνει το Μεγάλο Παζάρι με τα ασημικά του κράτους, χωρίς προσχήματα. Θα υποστείτε τις συνέπειες των πράξεων σας, στην κάλπη από τον ελληνικό λαό που περιφρονείτε», δήλωσε επίσης ο τέως πρωθυπουργός.

Για την ακρίβεια: Δεν έχετε πάρει χαμπάρι

Για το σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στο ρεύμα και το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στους λογαριασμούς ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, μόνο οι αυξήσεις στη χοντρική αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο. «Και εσείς δίνετε 150 εκατ.
Δηλαδή ασπιρίνες για τη βαριά ασθένεια. Και το μέσο νοικοκυριό θα δεί, παρά τα 9 ευρώ, αυξήσεις της τάξης του 30% και ενδεχομένως και παραπάνω στα τιμολόγια του ρεύματος».

«Εγώ φταίω για την ακρίβεια και ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε επίσης τη στάση της κυβέρνησης σε μείζονα ζητήματα, ενώ για τη μη ανάληψη ευθυνών είπε χαρακτηριστικά: «Αλλά τι μας λέτε διαρκώς; Ότι δε φταίτε εσείς.
Αλίμονο. Γιατί να φταίτε εσείς;».

»Για τη πανδημία, που είμαστε η δεύτερη χειρότερη σε κρούσματα και θανάτους κατ΄ αναλογία πληθυσμού στην Ευρώπη, δεν ευθύνεστε εσείς. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο.»

» Για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι που έκαψαν τη μισή Ελλάδα, πάλι δε φταίτε εσείς. Είναι η κλιματική κρίση. Παγκόσμιο φαινόμενο. Αλίμονο.»

» Για την ακρίβεια τώρα, πάλι δε φταίτε εσείς. Εδώ μέχρι και για το φιάσκο του ανασχηματισμού δε φταίγατε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφταιγε. Αναρωτιέμαι, αφου σε όλα τα κρίσιμα καμία ευθύνη δεν έχετε εσείς, γιατί να εκλέγουμε κυβέρνηση;»

Σημειώνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη «μεγάλη απόγνωση και τον πανικό» που βρίσκεται η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τα περισσότερα μέλη της από το βήμα της Βουλής δεν είπαν κάτι ουσιαστικό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά εκτόξευσαν επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ φταίω για την ακρίβεια και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε καυστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας  πως αυτό αποτελεί ένδειξη «της μεγάλης αδυναμίας σας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις