Στην Κρήτη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός προκειμένου να δει από κοντά τις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες.

Μοντέλο Εύβοιας

Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, τονίζουν, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα. Ουσιαστικά επισημαίνουν ότι και στην Κρήτη, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.

Οικονόμου: Έχουμε το πλαίσιο για άμεση αποκατάσταση των πληγέντων

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, πόσο σύντομα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον σεισμό στην Κρήτη απάντησε ότι ο πρωθυπουργός πηγαίνει απευθείας από τη Γαλλία στο Ηράκλειο και θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

«Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε άμεσα από την πρώτη στιγμή και θα συνδράμει τους ανθρώπους εκεί, όπως έχει γίνει σε όλες τις φυσικές καταστροφές το τελευταίο διάστημα. Να υπενθυμίσω ότι αυτό μπορεί να γίνεται διότι έχουμε διαμορφώσει ένα τέτοιου είδους πλαίσιο, που μας επιτρέπει την άμεση αντίδραση, την αποκατάσταση και την ενίσχυση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη γιατί από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα προβεί σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων ανακοινώσεων και από την αμέσως επόμενη μέρα θα ξεκινήσει να υλοποιείται, στη λογική και τη φιλοσοφία αυτών που ξέραμε μέχρι τώρα: Ψηφιακές αιτήσεις, άμεσες εκταμιεύσεις, γρήγορες εκτιμήσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυτοψίες στην περιοχή

Εικοσιπέντε ομάδες με μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τρίτης, 28 Σεπτεμβρίου, στο δήμο Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης.

Όπως συμπλήρωσε, από το πρωί γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου οι πληγέντες να συνεργαστούν και να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε εγκαταστάσεις κατασκήνωσης κοντά στο Αρκαλοχώρι, σημεία που έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις