Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, λόγω της διαφωνίας του με δύο βασικά σημεία αυτής, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δείτε σχετική δήλωση στο παρακάτω βίντεο (Από 3:54)

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πατριωτισμός του κόμματος είναι αυτός που επιτάσσει στο κόμμα να ακολουθήσει τη σχετική στάση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως στη συμφωνία δεν προβλέπεται αρωγή από την γαλλική πλευρά σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ ή γενικότερα σε περιοχές που ξεπερνούν τα 6 ναυτικά μίλια.

« Η συμφωνία έχει υπογραφεί, μπορεί να ερμηνευτεί δεσμευτικά από τη γαλλική κυβέρνηση με ρηματική διακοίνωση», είπε και συνέχισε: « η Ελλάδα δεν αποτέλεσε ποτέ αποικιακή δύναμη! Ακριβώς γι’ αυτό δεν έχουμε ποτέ εμπλακεί σε θέατρα συγκρούσεων χωρίς απόφαση Διεθνούς Οργανισμού και δεν στέλνουμε μάχιμες μονάδες αλλά υποστήριξης. Εδώ σε συνδυασμό με αποστολή στρατευμάτων στη Σ. Αραβία που εμπλεκόμαστε σε μια ενδοαραβική σύγκρουση σε πόλεμο άσχημο με θύματα μικρά παιδιά. Ανατρέπουμε μια σταθερά της εξωτερικής Πολιτικής.

«Θέλουμε έστω και τη τελευταία στιγμή να καταβάλλετε προσπάθεια για διόρθωση αυτών των μελανών σημείων της συμφωνίας με ρηματική διακοίνωση ώστε η Γαλλία να δηλώσει ότι θα παράσχει αρωγή για την ΑΟΖ και μια δεσμευτική δήλωση από την ελληνική κυβέρνηση για μη παρουσία Ελληνικών ΕΔ, στο Σαχέλ. Αν δεν υπάρξουν αυτά δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη συμφωνία. Έτσι επιβάλει η πατριωτική μας στάση.

Εμείς ως πατριωτική δύναμη προσεγγίζουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και όχι το μικροκομματικό. Έχουμε χαρακτηρίσει στρατηγική ορθή τη προσέγγιση με τη Γαλλία αλλά και γιατί η Γαλλία στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι έχει θέσεις που βρίσκονται εγγύτερα σε αυτό που επιδιώκουμε εμείς ως χώρας για το μέλλον της ΕΕ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις