Με ειρωνικό σχόλιο για την Ομάδα Αλήθειας άρχισε τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας. «Η Ομάδα Αλήθειας φτιάχνει την ομιλία σας; Καμία ευθύνη δική σας, όλη στην αντιπολίτευση!» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Έχετε καμία ευθύνη εσείς; Δεν έχετε για το γεγονός ότι δεν έχετε καταφέρει να πείσετε; Για σας εδώ φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές σας, πείτε μας. Δεν έχει 42 εκατομμύρα από το κρατικό ταμείο για να κάνει καμπάνια; Είστε αδιοόρθωτος. Εσείς δεν λέγατε ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι; Όταν έχετε τον κ. Πλεύρη δίπλα σας, που τον Ιούλιο έλεγε για τον εμβολιασμό “Αν δεν θέλει να εμβολιαστεί ο πολίτης είναι δική μου ευθύνη να τον πείσω”;» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Είστε και αδαής, είστε αλαζόνας, μας κουνάτε και το δάχτυλο, έχετε ευθύνη, έχετε 15.000 νεκρούς στην πλάτη σας» είπε.

«Εγώ δεν είμαι επιδημιολόγος, δεν θα πως αν είναι ορθή ή λάθος μια απόφαση. Από την αρχή λέγατε ακούμε τους ειδικούς. Σήμερα σας ρωτώ πού είναι οι ειδικοί τώρα και τι λένε. Εχω μια σειρά ανθρωπων επιδημιολόγων (Σαρηγιάννης, Καπραβέλλος, Παγώνη), που μιλούν για πείραμα και ρίσκο. Το ερώτημα είναι, έχετε κάποιο σχέδιο για να ενισχυθεί η πορεία του εμβολιασμού; Εχτε κάνει καποια κοινωνική έρευνα για να αποτιμήσετε γιατί σε κάποιες περιοχές είναι χαμηλά τα ποσοστά;» τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως όταν η κυβέρνηση δημιουργεί ένα κλίμα εφησυχασμού στους εμβολιασμένους, ενώ η ίδια επιστήμη μας λέει ότι στους έξι μήνες έχει πέσει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, είναι λάθος!

«Εσείς δεν κάνατε καμπάνια, βρήκατε μια ευκαιρία να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση, ένα καθεστώς απευθείας αναθέσεων και να μην μιλάει κανείς, για να φτιάξετε και να χτίσετε το καθεστώς σας. Αξιοποιήσατε την πανδημία ως μία ευκαιρία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου. Ήσασταν ο πρώτος διδάξας, ο κ. Κουρτς στην Αυστρία, ήταν απλά ένα μαθητούδι δίπλα σας. Άλλωστε, όταν με περισσό θράσος ο Κουρτς έφτιαχνε εκδηλώσεις για να τον βραβεύσουν για την ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης και τώρα διώκεται από την Δικαιοσύνη για την προσπάθεια που έκανε να καθοδηγήσει τα μέσα ενημέρωσης, με χρήματα και διαδικασίες.» ανέφερε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους, να βγαίνουν σε διάφορα κανάλια της περιφέρειας,, να διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις, να λένε ανοησίες. Εσείς μέσω της λίστας Πέτσα – που είναι λίστα Μητσοτάκη προφανώς, ο άνθρωπος αυτοφωράκιας ήταν – ερχόσασταν και χρηματοδοτούσατε τα μέσα αυτά, που στο πρόγραμμά τους είχαν διάφορους ψεκασμένους να λένε ανοησίες. Γιατί και με ποια κριτήρια δώσατε 20.000 στο Βεργίνα TV, το γνωστό κανάλι του κουμπάρου του κυρίου Γεωργιάδη, στο οποίο ο παρουσιαστής ισχυρίζεται ότι Σώρρος και Γκέιτς προσπαθούν να επιβάλλουν τον εμβολιασμό για να αποκομίσουν κέρδη.»

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό. «Γιατί δίπλα σας είναι οι Πλεύρης και Γκάγκα; Τι έκαναν λάθος οι άλλοι; Δεν λέγατε ότι πετύχαμε στην πανδημία; Γιατί εξαφανίστηκε ο υφυπουργός; Γιατί είναι στα αζήτητα ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ και δεν απαντά σε σχέση με τα διπλά βιβλία και τις αλχημείες.»

Πρωτολογία Τσίπρα: Παταγώδης κυβερνητική αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε και καταλόγισε στον πρωθυπουργό «παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και απόκρυψη της αλήθειας».

«Όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους, τόσο περισσότερο παύετε να συζητάτε γι’ αυτά», είπε χαρακτηριστικά. «Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κορονοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας. Πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε συνολικά 400 περίπου απώλειες. Και κάθε τρεις και λίγο – και σωστά – ενημερώνατε τη Βουλή για τη πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα έχουμε πάνω από 15.000 απώλειες».

«Υποστελεχωμμένα νοσοκομεία» και «αποτυχία του στόχου για τείχος ανοσία»

Τα πράγματα είναι – και πάλι – πολύ δύσκολα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά την πανδημία άφησε υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και «απέτυχε και στον στόχο για δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό».

Παραθέτοντας τα συγκριτικά στοιχεία υποστήριξε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20η θέση.

Συμπυκνώνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τη πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας».

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές την λέξη αποτυχία για την κυβέρνηση και έκανε ειδική αναφορά στα ΜΜΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «αφού μπουκώσατε με χρήμα τα ΜΜΕ πιστέψατε ότι κανείς δεν θα καταλάβει την αποτυχία σας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι «την μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας σας την κάνατε οι ίδιοι αφού ξηλώσατε την dream team της συμφοράς», και αναφέρθηκε στην παραίτηση Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ, την τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά σε άλλο υπουργείο και του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού. Αναφερόμενος δε στην τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας είπε ότι είναι πρωτοφανές να τοποθετείται υπουργός Υγείας ένας δικηγόρος και υπουργός Δικαιοσύνης ένας γιατρός.

Ειδικά αναφερόμενος στον Θάνο Πλεύρη είπε: «Τον βάλατε εκεί γιατί είναι ακροδεξιός και κλείνετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές». «Σας καλώ να συνέλθετε και να λάβετε μέτρα τώρα πριν χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις