Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας

Μιλώντας για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Αν είχαν ουσιαστική ενίσχυση στο ΕΣΥ και ένα σοβαρό εμβολιαστικό πρόγραμμα, που να έπειθε τους πολίτες, δεν θα είχαμε αυτό το χάλι», ενώ σημείωσε πως κάθε εβδομάδα χάνεται ένα χωριό περίπου.

Επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις σε απώλειες πληθυσμού για να προσθέσει: «Αλλά βλέπω κυβέρνηση να έχει σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας και να εκπέμπει μήνυμα χαλαρότητας και στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους στις κρίσιμες ηλικίες άνω των 80».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι “παρακάμπτει τους επιστήμονες” και “εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας” για τους εμβολιασμένους, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για το ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 80 ετών που είναι στο 25%.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία καμπάνια που δεν είχε στόχο “να πείσει” τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά να “αποτελέσει το όχημα προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποκτήσει ερείσματα σε μέσα ενημέρωσης”.

“Πρέπει πρώτα-πρώτα να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι η πολιτική που ακολούθησε όλους τους προηγούμενους μήνες, η πολιτική του να βαυκαλίζεται και να ωραιοποιεί μια πραγματικότητα θέλοντας να πάρει τα εύσημα ότι νίκησε την πανδημία, ήταν αποτυχημένη”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι στην όλη του στρατηγική, “είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το μικροκομματικό, μικροπολιτικό όφελος”.

«Εμμονική στάση στην εξυπηρέτηση συμφερόντων»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε με έμφαση στο κύμα ακρίβειας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν συνειδητοποιήσει τι έρχεται, ούτε αντιλαμβάνεται πώς το βιώνουν το πρόβλημα τα νοικοκυριά. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μη αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του βασικού μισθού, λέγοντας ότι τηρεί αυτή τη στάση για να μην δυσαρεστήσει συμφέροντα. «Είναι εμμονική στην εξυπηρέτηση συμφερόντων, όχι όμως των πολλών, ακολουθεί εμμονικές πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν έχει νόημα να ακυρωθούν οι παρελάσεις»

Για τις παρελάσεις, όπως και για τα μεγάλα γεγονότα είπε ότι δεν έχει νόημα να ακυρωθούν αλλά πρέπει να επισημανθεί στους πολίτες να κρατούν μάσκες και αποστάσεις καθώς ακόμη και ο εμβολιασμένος νοσεί. «Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό μας όπλο».

Επανέλαβε την ανησυχία του για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Απαντώντας στις επικρίσεις του πρωθυπουργού ότι ασκεί αντιπολίτευση λέγοντας σε όλα όχι, ο κ. Τσίπρας το αρνήθηκε, φέρνοντας ως παραδείγματα την πρότασή του για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ενώ στις φυσικές καταστροφές όπως στις πυρκαγιές «δεν βγήκα στα κεραμίδια όπως ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση, αλλά κατέθεσα προτάσεις». «Πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να καταλάβει ότι έχει ευθύνες. Οταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα πήγαμε καλά, του το αναγνωρίσαμε, το πιστώθηκε. Όταν δεν πηγαίνει καλά, δεν πρέπει να το χρεωθεί; Φταίνε οι πολίτες, ο Τσίπρας, ο Πολάκης;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ»

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι δεν άνοιξε πόλεμο με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά ζήτησε διερεύνηση για διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσω της λίστας Πέτσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κατά μιας συγκεκριμένης εταιρείας που πήρε επίσης κρατικό χρήμα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα για δημοσκόπηση που έφερε τρίτη την Φώφη Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε περίεργο. “Ζητήσαμε έρευνα και γι’ αυτό αλλά το αρνήθηκε η κυβέρνηση”, είπε.

Ερωτηθείς γιατί δεν δέχεται εξεταστική από το 2015, απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, γιατί δεν έδωσε δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ ή σε δημοσκοπικές εταιρείες», αλλά η πρότασή του ήταν συγκεκριμένη για τη λίστα Πέτσα που έδωσε χρήματα σε ΜΜΕ χωρίς κριτήρια. «Θέλει ο κ. Μητσοτάκης να εξεταστεί και άλλη εταιρεία; Να εξεταστεί. Θέλει και κάποια άλλη υπόθεση από το παρελθόν να ερευνηθεί; Να γίνει. Αλλά να πει συγκεκριμένα».

Για συμφωνία με Γαλλία- «Θα διαπραγματευτώ την κατασκευή φρεγατών από την ελληνική πολεμική βιομηχανία»

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα αλλάξει στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, όταν αναλάβει ξανά τα ηνία της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς είχαμε αποφασιστικότητα, είχαμε τις ελληνικές φρεγάτες εκεί. Το πρώτο πράγμα που θα διεκδικήσω από τη Γαλλία είναι να υπάρξει μια σαφής δήλωση ότι θα είναι δίπλα μας με κάθε τρόπο. Το δεύτερο θα διεκδικήσω να υπάρξει μία αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα, διότι από την κατασκευή των φρεγατών δεν θα πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική πολεμική βιομηχανία. Τα ναυπηγεία μας θα μαραζώσουν. Το πρώτο πράγμα που θα διαπραγματευτώ είναι η κατασκευή φρεγατών στην ελληνική πολεμική βιομηχανία. Το τρίτο που θα θέσω ως κατηγορηματική διατύπωση είναι πως δεν έχουν δουλειά οι Έλληνες στρατιώτες στην εμπόλεμη ζώνη της Υποσαχάριας Αφρικής».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις