Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος, Δένδιας, θα λάβει μέρος στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη  στην Τρίπολη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στο Ομάν, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα επανήλθε στην Λιβύη με έναν σκοπό: «Να βοηθήσει, μέσα στο πλαίσιο των δικών της δυνατοτήτων, να επανέλθει στον δρόμο της σταθερότητας και της ασφάλειας. Να επανέλθει στον δρόμο αυτόν που θα εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον για την κοινωνία της, για τον λαό της».

Και επισήμανε πως η Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχουν γι’ αυτό αυτονόητες προϋποθέσεις.


«Και η πρώτη είναι η αποχώρηση των μισθοφόρων και η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, όπως, επίσης, η ελεύθερη έκφραση της θέλησης του λιβυκού λαού μέσα από εκλογές. Στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχουν προσδιοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτή την ατζέντα, και χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια, διότι δεν έχουμε, προσέρχεται η Ελλάδα στη Λιβύη» κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Τρίπολη προσκεκλημένος της Λίβυας ομολόγου του, Νάιλα αλ Μανγκούς, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Σταθεροποίησης της χώρας. Ζητούμενο της διάσκεψης, η υποστήριξη της πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και η διεξαγωγή των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Η πρωτοβουλία, η οποία θα επικεντρωθεί στους άξονες της ασφάλειας και της οικονομίας, ανήκει στη λιβυκή πλευρά και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν κυρίως γειτονικές προς την Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στην Διαδικασία του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την Τρίπολη, στην «Διεθνή Διάσκεψη Στήριξης της Σταθερότητας» θα παραστούν επίσης η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιαν Κούμπις.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, έχει επισημάνει ότι υποδηλώνει την όλο και αυξανόμενη σημασία που αποδίδουν τόσο η Λιβύη, όσο και τα άλλα κράτη στον σταθεροποιητικό και θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα.

Η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν την Αθήνα, η οποία παράλληλα επισημαίνει σε όλα τα διεθνή φόρα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά στη στρατιωτική εμπλοκή και την παρεμπόδιση της πολιτικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις