Στο Α’ Νεκροταφείο υπό τον ήχο χειροκροτημάτων και του Πένθιμου Εμβατηρίου έγινε η ταφή της Φώφης Γεννηματά δίπλα στον πατέρα της, Γιώργο Γεννηματά.

Με βάση το πρωτόκολλο -η κηδεία της έγινε με τιμές εν ενεργεία υπουργού- την ώρα της ταφής αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές και εννέα στρατιώτες έριξαν από τρεις πυροβολισμούς στον αέρα. Η σημαία που κάλυπτε το φέρετρό της παραδόθηκε στον σύζυγό της και τα παράσημα στα τρία της παιδιά.

Με ένα λουλούδι την αποχαιρέτησαν οι δικοί της άνθρωποι, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Τασούλας, την αποχαιρέτησαν στην τελευταία της κατοικία ρίχνοντας ένα λουλούδι. Παρόντες στην ταφή και στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που θέλησαν να πουν το ύστατο χαίρε. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Γείτονας.

Η κηδεία της έγινε με τιμές εν ενεργεία υπουργού, ενώ οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυμάτιζαν μεσίστιες, καθώς κηρύχθηκε εθνικό πένθος. Μετά την εξόδιο ακολουθία, η σορός της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι προς το Α’ Νεκροταφείο. Στάση έγινε μπροστά στη Βουλή, με τον κόσμο να χειροκροτά, φωνάζοντας «Αθάνατη». Δίπλα της σε αυτήν την τελευταία διαδρομή βρέθηκαν τα παιδιά της, ο σύζυγός της και η αδελφή της μαζί με περίπου 300 άτομα που συνόδευσαν τη Φώφη Γεννηματά.

Η νεκρώσιμος τελετή

Λίγο πριν τις 14.00 της Τετάρτης (27/10) ξεκίνησε, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η νεκρώσιμος ακολουθία για τη Φώφη Γεννηματά στην οποία παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μέλη της κυβέρνησης, και σύσσωμη η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ.

Η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών ολοκληρώθηκε με τους επικήδειους λόγους από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, τον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ και τα μέλη της οικογενείας της.

Οι επικήδειοι λόγοι

Στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλον στον αγώνα της Φώφης Γεννηματά ενάντια στον καρκίνο λέγοντας: «Αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

Και η κυρία Σακελλαροπούλου κατέληξε: «Έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Και μέσα από την οδύνη κατέκτησε την πληρότητα».

«Η Φώφη Γεννηματά έδωσε το καλό παράδειγμα της επιλογής της ζωής και όχι της παραίτησης», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, που αναφέρθηκε στην αξιοπρέπεια, την εντιμότητα και τη γενναιότητά της. «Το παράδειγμα που έδινε, αυτό το στοιχείο κρατά συγκινημένους όλους τους Έλληνες, όλες τις πτέρυγες της Βουλής, κρατά τις σημαίες μεσίστιες, κρατά τη χώρα σε πάνδημο πένθος», σημείωσε. Τόνισε επίσης ότι η Φώφη Γεννηματά επωμίστηκε πολλούς ρόλους και αντιμετώπισε αυτό που την καταδίωκε με ευγενές πείσμα. Και απευθυνόμενος στην οικογένειά της είπε:  Το αναπότρεπτο του θανάτου επικυρώνει την ευγένεια της ζωής.

Στον επικήδειο λόγο του ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ δύσκολο να σου πούμε αντίο γιατί μας λείπει το δικό σου θάρρος. Είναι βαριά η σκιά της απώλειάς σου. Σου υπόσχομαι ότι θα μιλάμε για σένα στις επόμενες γενιές για εκείνη που δεν της χαρίστηκε τίποτα, που δεν βολεύτηκε σε όσα είχε, σε εκείνη που μπήκε μπροστά για να πει ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Για σένα πρόεδρέ μας που είχες τη γενναιότητα να βάλεις μπροστά το καλό της χώρας και της πολιτικής σου οικογένειας. Σου υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις μεγάλες αλλαγές όχι για χάρη σου αλλά χάρη σε εσένα. Μάχη δεν έχασες καμία, ούτε η ασθένειά σου δεν σε λύγισε».

Οι αποχαιρετισμοί των παιδιών της Φώφης Γεννηματά

Ακολούθησαν οι επικήδειοι από τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά. Πρώτος πήρε τον λόγο ο γιος της Γιώργος Γεννηματάς ο οποίος τόνισε: «Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια, κάτι που παρά την απαιτητική σου καριέρα την νιώθαμε έντονα. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής για τη ζωή. Έγινες έτσι υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα επικεντρωμένη στις χαρές της ζωής.

Η σχέση που είχες με τον πατέρα μας, μας δίδαξε τι θα πει αγάπη και συντροφικότητα. Ο δεσμός σου με τη θεία μας τη Μαίρη, είναι παράδειγμα αδερφικής αγάπης.Η ζωή σου θα είναι παράδειγμα για εμάς, όπως ήταν για εσένα η ζωή του παππού μας, Γιώργου Γεννηματά. Τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο. Η οικογένεια για σένα ήταν όλη σου η ζωή. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να σε φιλήσουμε για μια τελευταία φορά. Είμαι σίγουρος πως θα μας φυλάς, με το χαμόγελο που σε σημάδεψε, πάνω από τα σύννεφα».

Στον επικήδειο αποχαιρετισμό της η μεγάλη κόρη της Αιμιλία είπε: «Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες “1,2,3 πάμε”. Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες. Μια μάχη που δεν παραδίδεις τα όπλα είναι μια μάχη κερδισμένη. Το χέρι χτυπούσες στο τραπέζι.

Το χέρι το χτύπησες πολλές φορές σαν κορίτσι, γυναίκα, μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο ανιδιοτέλεια. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή, αλλά και ασπίδα δυνατή σαν εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου, το ”φάμιλι” που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους, αλλά και οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα, αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε».

Με τρυφερά λόγια η μεγαλύτερη κόρη της Φώφης Γεννηματά Κατερίνα είπε το δικό της αντίο στη μητέρα της.

«Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Είμαι περήφανη για σένα, είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μου λείψει το χάδι σου». «Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή και τρυφερή. Μία ασπίδα σαν και σένα. Το χαμόγελό σου, το χάδι σου και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα από όλους είναι αυτό που θα μας λείψει πιο πολύ» τόνισε και κατέληξε με την υπόσχεση:

«Θα ακολουθήσουμε ό,τι μας έμαθες».

Τραγικές φιγούρες μέσα στη Μητρόπολη η οικογένειά της, ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης και τα παιδιά της, ο γιος της Γιώργος και οι δύο κόρες της Αιμιλία και Κατερίνα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος, Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα, η Γιάννα Αγγελοπούλου. Επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας καθώς και οι πρώην πρόεδροι Νίκος Βούτσης, Απόστολος Κακλαμάνης, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και Νικήτας Κακλαμάνης.

Παρών και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος προσήλθε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

 

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, υποβασταζόμενη από τον γιο της Κώστα και την κόρη της Αλεξία. Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, όταν ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο. Ο κόσμος την υποδέχθηκε με χειροκροτήματα. Μόλις μπήκε στην εκκλησία, φανερά συγκλονισμένη έσπευσε στους συγγενείς της Φώφης για να τους συλλυπηθεί, έχοντας μια αγκαλιά για τον άντρα και τα παιδιά της.

Στις 13.15 το παρεκκλήσι έκλεισε τις πόρτες  και πέντε λεπτά αργότερα το φέρετρο βγήκε και εν μέσω χειροκροτημάτων του πλήθους που φώναζε «Αθάνατη» και «Στο καλό» μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη για να ξεκινήσει η νεκρώσιμος ακολουθία.

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα

Με ένα λουλούδι στο χέρι και με δάκρυα στα μάτια, από το πρωί απλοί πολίτες, ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου συνέρρεαν στη Μητρόπολη για το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά.

Εξόχως συγκινητική η εικόνα μιας παιδικής ζωγραφιάς που άφησε η μικρή Κατερίνα πάνω στο φέρετρο της Φώφης Γεννηματά, μαζί με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Στο χαρτί το μικρό κορίτσι αποτύπωσε λουλούδια, ενώ διακρίνονταν οι φράσεις “Σε αγαπώ” και “Μην φοβάσαι, θα είναι κοντά οι άγγελοι”.

Πλάνα από drone

Ο Πύρρος Δήμας που έχει χάσει τη γυναίκα του από καρκίνο, πήγε στο τελευταίο αντίο της Φώφης Γεννηματά, γνωρίζοντας πως είναι να χάνεις έναν άνθρωπο: «Το έχω ζήσει στην οικογένεια μου και καταλαβαίνω. Με αξιοπρέπεια και δύναμη το πάλεψε. Ήρθαμε να της πούμε το αντίο» ανέφερε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών.

Στη Μητρόπολη Αθηνών για το «τελευταίο αντίο» ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του.

«Τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα η Σύμη θρηνεί για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά» δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος του νησιού και ιδιαίτερης πατρίδας της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά είχε επισκεφθεί τη Ρόδο και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου στo πλαίσιo της προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Ήταν η τελευταία πολιτική της ομιλία πριν εισαχθεί το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου στον «Ευαγγελισμό».

Στη Μητρόπολη βρέθηκαν επίσης η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Παναγιώτης Τσακλόγλου και ο Σίμος Κεδίκογλου.

Από νωρίς στη Μητρόπολη βρέθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Με μια  συγκινητική ανάρτηση στα social media και ένα βίντεο ενός λεπτού το ΚΙΝΑΛ αποχαιρετά την Πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά που έφυγε πρόωρα από την ζωή στα 56 της χρόνια νικημένη από τον καρκίνο.

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε λίγο μετά τις 10.30 ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Η Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ προσκύνησε και αποχωρεί. Δεν έγιναν φυσικά, δηλώσεις. «Δεν βγαίνουν λόγια», είπε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Β. Κεγκέρογλου.

Σε κλίμα συγκίνησης ο Γιώργος Παπανδρέου και μέλη του ΚΙΝΑΛ έφησαν ένα λευκό τριαντάφυλλο στο φέρετρο της Φώφης Γεννηματά.

Λίγο μετά τις 09:30, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, βρέθηκε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, για να πουν οι βουλευτές το «τελευταίο αντίο» στη πρόεδρό τους.

Στη Μητρόπολη από νωρίς βρέθηκαν οι πιο στενοί της συνεργάτες, Μανώλης Όθωνας, Χρήστος Πρωτόπαππας και Νίκος Βοσδογάνης.

Από τις 8 το πρωί βρίσκεται στο παρεκκλήσι η αδερφή της Φώφης Γεννηματά, ενώ αναμένεται να φτάσει και η υπόλοιπη οικογένεια.

Όπως αναφέρθηκε στην τηλεοπτική συχνότητα του OPEN, μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή έλαβε χώρα όταν η αδελφή της Φώφης, Μαίρη Γεννηματά ζήτησε να μείνει μισή ώρα μόνη της στο παρεκκλήσι για να «μιλήσει» μαζί της, λίγες ώρες πριν την κηδεία.

Τέσσερις παραστάτες του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται στο εσωτερικό του παρεκκλησιού, ενώ 40 συνολικά είναι εκείνοι που θα εναλλάσσονται έως τις 2μμ.

Το φέρετρό της ήταν καλυμμένο με τρεις σημαίες: την ελληνική, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Οδηγήθηκε, με τη συνοδεία της προσωπικής της γραμματέα και του αστυνομικού που είχε δίπλα της τα τελευταία χρόνια στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης όπου από τις 10:00 τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Η σορός της Φώφης Γεννηματά, έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών, λίγο μετά τις 08:00 το πρωί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις