Δύσκολη υπόθεση αποδείχθηκε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Washington Post, με τον πρωθυπουργό να δέχεται αιχμηρές ερωτήσεις και έντονη κριτική από τη δημοσιογράφο Lally Weymouth αναφορικά με την πρόσφατη θέσπιση του νέου Ποινικού Κώδικα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, για δημοσιεύματα που μπορεί «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία».

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης απαντήσεις για την οικονομία ενώ έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία:

Κυριάκος Μητσοτάκης στην Washington Post: Στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της Ευρωζώνης – Το νέο μήνυμα στην Άγκυρα

Ο αιχμηρός διάλογος της δημοσιογράφου με τον πρωθυπουργό

Η δημοσιογράφος της Washington Post, Lally Weymouth, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει για την πρόσφατη θέσπιση νομοθεσίας κατά των fake news και το αρ. 191 το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης ή χρηματικής ποινής σε όσους εκφράζοντας δημόσια τις απόψεις τους για την οικονομία, τον τουρισμό, την αμυντική ικανότητα της χώρας, τις διεθνείς της σχέσεις ή τη δημόσια υγεία θεωρηθούν πως διαδίδουν «fake news».

«Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις ψήφισε έναν νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων» και καθιστά υπεύθυνους τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον δημοσιογράφο» σημειώνει αρχικά η Lally Weymouth, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι «προσπαθήσαμε να περιορίσουμε ό,τι μπορεί να δημοσιευτεί, έτσι ώστε οι “ψευδείς ειδήσεις”, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, να μην έχουν υπερβολική έκθεση».

«Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Τί χρειάζεστε την επίθεση στα μέσα ενημέρωσης;» τον ρωτά αμέσως μετά η δημοσιογράφος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυτό που κάνουμε είναι πολύ μετρημένο και πολύ έγκυρο».

«Γιατί απλώς δεν αποφασίζετε να μην το κάνετε;» επιμένει η δημοσιογράφος, με τον Κ. Μητσοτάκη να απαντά μάλλον αμήχανα ότι «είστε μία έμπειρη δημοσιογράφος. Θα λάβω σοβαρά υπόψιν την παρατήρησή σας». «Και εσείς είστε ένας πολύ επιτυχημένος πρωθυπουργός» ανταπαντά η L. Weymouth, και ξαναρωτά: «Γιατί το κάνετε αυτό; Εσείς, από όλους τους ανθρώπους θα πρέπει να είστε συνηθισμένος στα μέσα ενημέρωσης. Εκτίθεστε στα δημόσια βλέμματα εδώ και χρόνια. Είναι ένας ολισθηρός δρόμος».

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε από την πλευρά του ότι «είχα το μερίδιο επιθέσεων που μου αναλογεί. Αλλά δεν είναι για μένα. Αφορά… τη δημόσια υγεία. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι οι ιστορίες είναι ήδη στο διαδίκτυο, και κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το διαδίκτυο».

«Διαφωνώ με τους αντιεμβολιαστές, αλλά δεν θα τους λογόκρινα» δηλώνει η δημοσιογράφος, με τον πρωθυπουργό απαντά: «Θα κρατήσω την παρατήρησή σας. Όσον αφορά στους αντιεμβολιαστές, αυτό που κάνουμε είναι να κάνουμε τη ζωή δύσκολη σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν καθιστούμε υποχρεωτικά τα εμβόλια, και δεν τους επιβάλουμε lockdown».

Η έντονη στιχομυθία

  • Ερ.: Το ελληνικό κοινοβούλιο πέρασε πρόσφατα έναν νόμο που μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση fake news και θέτει υπόλογους τόσο τον ιδιοκτήτη του μέσου όσο και τον δημοσιογράφο
  • Απ.: Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε ό,τι μπορεί να δημοσιεύεται, ώστε οι fake news ιστορίες, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την δημόσια υγεία, να μην παίρνουν μεγάλη προβολή.
  • Ερ.: Νομίζω ότι αυτό θα ήταν λάθος. Γιατί χρειάζεστε να επιτεθείτε στα ΜΜΕ;
  • Απ.: Αυτό που κάνουμε είναι αρκετά μετρημένο και πολύ έγκυρο.
  • Ερ.: Γιατί απλά δεν το κάνετε;
  • Απ.: Είστε τόσο έμπειρη δημοσιογράφος, θα σκεφτώ σοβαρά την τοποθέτησή σας
  • Ερ.: Είστε πολύ πετυχημένος πρωθυπουργός. Γιατί να το κάνετε αυτό; Εσείς περισσότερο από άλλους θα έπρεπε να είστε συνηθισμένος στα ΜΜΕ. Είστε δημόσιο πρόσωπο εδώ και χρόνια, είναι ένας ολισθηρός δρόμος.
  • Απ.: Έχω δεχθεί κι εγώ επιθέσεις, δεν είναι για εμένα, είναι για την… δημόσια υγεία. Από την άλλη θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι ιστορίες αυτές βρίσκονται ήδη στο Διαδίκτυο και κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το Διαδίκτυο.
  • Ερ.: Διαφωνώ με τους αντιεμβολιαστές, αλλά δεν θα τους λογοέκρινα
  • Απ.: Tο δέχομαι το σχόλιό σας. Αναφορικά με τους αντιεμβολιαστές αυτό που κάνουμε είναι να κάνουμε τη ζωή δύσκολη για εκείνους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά και δεν τους επιβάλουμε lockdown.

Αντιδράσεις υπάρχουν για την συνέντευξη από την αντιπολίτευση καθώς κατά την διανομή της από τον αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων και είχε περικοπεί το επίμαχο απόσπασμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις