Απάντηση στα δημοσιεύματα που έφεραν ανέδειξαν την οικονομικά δεινή θέση της εφημερίδας «Αυγή» προσπάθησαν να δώσουν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο όμως και για τα χρέη της ΝΔ αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το κυβερνών κόμμα ρυθμίζει τις οφειλές του. Όλα αυτά ενώ ο πρώην πλέον διευθυντής της εφημερίδας, Άγγελος Τσέκερης παραιτήθηκε αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς των υπευθύνων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ»

Στο πλαίσιο αυτό, οι πηγές του κόμματος θέλουν να ξεκαθαρίσουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνοντας χρηστή διαχείριση των οικονομικών του, δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ, ούτε στις τράπεζες, ούτε πουθενά. Δεν έχει νταβαντζήδες να πληρώνουν με μαύρο χρήμα τα Μέσα του περιμένοντας ‘ανταλλάγματα’ και προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξυγιάνει την οικονομική κατάσταση της Αυγής, η οποία μαζί με το ρ/σ Στο Κόκκινο απορροφά το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Επισημαίνουν μάλιστα, ότι «ήδη από το 2018, οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως επί της ουσίας και δεδομένης της κρίσης του Τύπου, η Αυγή έχει οικονομικά χρεωκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ» και πως «συγκεκριμένα απορροφά 2 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα διαφημιστικά έσοδα διαρκώς μειώνονται, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας τα πράγματα έγιναν χειρότερα».

«Παράλληλα, οι μεγάλες ανατιμήσεις στο χαρτί που τίθενται σε ισχύ με το νέο έτος, επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση. Η πτώση των εσόδων του Μέσου και η αδυναμία περεταίρω χρηματοδότησης από το κομματικό ταμείο, εκ των πραγμάτων οδηγούν στην δύσκολη αλλά αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της Αυγής. Διαβεβαιώνουμε λοιπόν, τόσο τους πολιτικούς μας αντιπάλους που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, όσο όμως – και κυρίως – τους Έλληνες φορολογούμενους, ότι για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων μας δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το δρόμο της ΝΔ», τονίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα πάρει «χρήμα ‘στην υγεία των κορόιδων’ […] Ούτε θα πάρουμε θαλασσοδάνεια, ούτε θα φεσώσουμε τον ελληνικό λαό», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Πρόγραμμα εθελουσίας στην Αυγή

«Στο πλαίσιο αυτό, πριν από έναν σχεδόν μήνα, θέσαμε σε ισχύ ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα Αυγή, το οποίο προέβλεπε για όσους ενταχθούν, άμεση καταβολή 28 μισθών και πλήρη αποπληρωμή όλων των παλαιότερων οφειλών. Ενημερώνουμε ότι παρόμοιο πρόγραμμα εθελούσιας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, όχι μόνο στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά ούτε από τράπεζες ή πολυεθνικούς κολοσσούς».

Όπως αναφέρουν, «στο πρόγραμμα αυτό δυστυχώς, ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση», ενώ υπογραμμίζουν ότι «αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί άμεσα, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της Αυγής, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου. Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο».

Νωρίτερα, πάντως, οι εργαζόμενοι στην Αυγή δεν φαίνονταν να συμμερίζονται τη βεβαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ πως έγιναν όλα όσα είναι αναγκαία για να διασωθεί το ιστορικό φύλλο και τονίζουν πως θα δώσουν τη μάχη για να παραμείνουν οι εκδόσεις της εφημερίδας.

«Η Αυγή θα ενισχύσει την παρουσία της»

Προς απογοήτευση όμως όσων πανηγυρίζουν, τις επόμενες ημέρες, τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αποτελεί το βασικό μέτοχο της εφημερίδας, όσο και το ΔΣ της εφημερίδας, θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο ΔΕΝ θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της, τόσο διαδικτυακά, όσο και στο κυριακάτικο φύλλο της», σημειώνουν οι πηγές του κόμματος και καταλήγουν:

«Γιατί η διατήρηση και ενίσχυση της φωνής της Αυγής, ιδίως μέσα στο σύνθετο και δυστοπικό μιντιακό περιβάλλον που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι μόνο ζήτημα ιστορικότητας, αλλά και Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις