Πλεύρης για μέτρα: Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, η επιτροπή των ειδικών για να λάβει την απόφασή της για το αν θα συνεχιστούν ή όχι τα μέτρα που επιβλήθηκαν λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Open και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα μέτρα και το αν θα παραταθούν, είπε ότι θα συνεδριάσει το μεσημέρι η επιτροπή των ειδικών και θα δούμε αν θα εισηγηθούν παράταση ή κάποια αποκλιμάκωση.

Τι είπε για τον υψηλό αριθμό θανάτων

Ο Θάνος Πλεύρης στη συνέντευξη που έδωσε αναφέρθηκε και στους θανάτους που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου και έδωσε τη δική του εξήγηση.

Όπως είπε: «Βλέπουμε τις συνέπειες της κορύφωσης της πανδημίας που ήταν τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου που είχαμε ανθρώπους που νόσησαν από τη μετάλλαξη Δέλτα και τώρα είναι δυστυχώς αυτές οι συνέπειες.

Βλέπουμε το σκληρό δείκτη των θανάτων, 115 απεβίωσαν χθες.

Το 86% από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση το 80% και υπήρχαν συνάνθρωποι μας χθες που απεβίωσαν που είχε περάσει το επτάμηνο δηλαδή είχαν εμβολιαστεί πέρυσι τον Μάρτιο και ήταν μεγάλης ηλικίας

Χθες πάνω από 100 άτομα που πέθαναν ήταν άνω των 60, για τον ακρίβεια. Οι 61 άνω των 80 και οι 40 άνω των 60, ήταν ευάλωτοι και εκεί γίνεται μάχη για να εμβολιαστούν. Ήταν εμβολιασμένοι κάποιοι σαφώς αλλά κάποιοι δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση.

Είναι συντριπτικά τα στοιχεία ότι σε 115 θανάτους ουσιαστικά οι 80 είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει απλά την πρώτη δόση και κάποιοι από τους υπόλοιπους δεν είχαν κάνει τρίτη δόση. Μόνο δέκα είχαν κάνει το εμβόλιο στους επτά μήνες.

Πριν στις εισαγωγές είχαμε 50% περιστατικά με Όμικρον και 50% με Δέλτα, με τη Δέλτα να δίνει τους σκληρούς δείκτες. Τώρα είναι 80-20 και στις νοσηλείες όπως και στην κοινότητα και αυτό μας δημιουργεί ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Την επόμενη εβδομάδα πιστεύουμε θα αποτυπωθεί. Ευελπιστούμε ότι από την επόμενη εβδομάδα οι σκληροί δείκτες θα αρχίζουν να εξορθολογίζονται.

Στα κρούσματα είχαμε σταθεροποίηση αλλά πρέπει να δούμε και με την κακοκαιρία τι έγινε. Δεν υπήρξε κινητικότητα από τη μια λόγω της κακοκαιρίας αλλά υπήρξε ο αρνητικός παράγοντας του ψύχους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις