Θάνος Πλεύρης: Η κανονικότητα για τους εμβολιασμένους σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι μακριά.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά και από το ταξίδι του στην Γαλλία για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ, ανέφερε πως είμαστε πολύ κοντά στην κατάργηση των μέτρων για τους εμβολιασμένους.

Όπως ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, «Η βασική συζήτηση με τους άλλους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο την γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιοκρίνης, επισήμανε πως κοντοζυγώνει και η περίοδος όπου οι εμβολιασμένοι θα βγάλουν τις μάσκες τους στους εξωτερικούς χώρους.

Ο καθηγητής τόνισε πως «σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω, ωστόσο για τους ανεμβολίαστους και όσους είναι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται το μέτρο.

«Παραμένουμε αυτή την περίοδο στη σύσταση ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι πολύ σημαντική η χρήση της μάσκας στις ευπαθείς ομάδε. Πάντως ως επιτροπή θα το επανεξετάσουμε το μέτρο της μάσκας» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα μέτρα στους εμβολιασμένους, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως θα πρέπει να αποσυρθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Η ανισότητα στα διάφορα νοσοκομεία δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο και δεν εξαρτάται μόνο από τις δομές, αλλά και από το ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει παγκοσμίως. Και ενώ οι σκληροί δείκτες έχουν πτωτική τάση, αριθμός των κρουσμάτων δεν αναμένεται να πέσει άμεσα.

Το σίγουρο είναι πάντως πως για τους επόμενους 1-2 μήνες θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία και σε μία καλυτέρευση της κατάστασης, κατέληξε.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε πάντως ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. «Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό ,και την μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής.

Η οποιαδήποτε όμως, άρση των μέτρων για τον κοροναϊό πρέπει να γίνει σταδιακά, «τα μέτρα που αίρονται τώρα καλό θα είναι να μην συνδυαστούν σε αλλάγες με τις μάσκες και τις αποστάσεις είναι χρήσιμο να πηγαίνουμε σταδιακά ώστε η Επιτροπή να αξιολογεί εβδομάδα με εβδομάδα τα δεδομένα». Ο ίδιος ανέφερε πως ήδη το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως με βάση τα δεδομένα από τα λύματα έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ επικρατεί η Όμικρον:

«Νομίζω ότι τα δεδομένα δείχνουν αποκλιμάκωση, ήδη από μετρήσεις στα λύματα το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον επικρατεί, που γνωρίζουμε ότι συνδυάζονται με μεγάλη μεταδοτικότητα και ηπιότερη νόσηση σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις