Ντόρα Μπακογιάννη: Για τα σενάρια πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, το ενεργειακό ζήτημα που προκύπτει αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες που πραγματοποιούνται, μίλησε η βουλευτής της ΝΔ, σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η Ευρώπη βρίσκεται στο τελευταίο βήμα της έντονης διπλωματικής προσπάθειας, «Θα αναζητηθεί μια νέα ισορροπία, η οποία είναι αναγκαία» δήλωσε σχολιάζοντας τις εξελίξεις. Υπάρχει μεγάλη αναταραχή που επηρεάζει όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τις οικονομίες όλου του κόσμου. Και ενώ «οι παίκτες είναι οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί και στη μέση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι που πληρώνουν το τίμημα αυτή της αναταραχής», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Γαλλίας και του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν, «Θα γίνει έντονη διπλωματική προσπάθεια ώστε να γυρίσουν οι δυο πλευρές ως νικητές στην κοινή τους γνώμη» εκτίμησε με αφορμή τη χθεσινή εικόνα Πούτιν-Λαβροφ αλλά και τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.

Για το ενδεχόμενο ενός πολέμου, ανέφερε τα καλά και τα κακά σενάρια που βλέπει να εξελίσσονται, «Δεν είμαι οπαδός της απόλυτης καταστροφής. Μετά το Αφγανιστάν, αυτό που θα ήθελε να παρουσιάσει ο Μπάιντεν στην κοινή γνώμη είναι ότι απέτρεψε μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δε Ρώσοι θα θέλουν να παρουσιάσουν ότι ο Πούτιν κέρδισε επαναφέροντας τη χώρα του σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας πάνω στο τραπέζι και το θέμα των επιρροών. Αυτό είναι το καλό σενάριο».

Το κακό σενάριο από την άλλη είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένας πόλεμος που γίνεται σε χαμηλούς τόνους όλα αυτά τα χρόνια από το Ντόνετσκ. Δηλαδή να σκοτωθούν Ουκρανοί με Ουκρανούς και οι Ρωσοι ό,τι κάνουν να το κάνουν κάτω από το τραπέζι.

Ενώ συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει να έχουμε εμπλοκή, «απέχουμε από όλα αυτά».

Όσον αφορά μια πιθανή ενεργειακή κρίση η κα Μπακογιάννη τόνισε, ότι η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη ενεργειακά και τα αποθέματα δεν ειναι αυτά που χρειάζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Η χώρα μας δεν έχει καμία αποθήκη φυσικού αερίου. Εγώ κυνηγούσα τις αποθήκες της Καάλας και έχει μπει τώρα μπροστά ο διαγωνισμός», είπε.

Τέλος, η βουλευτής της ΝΔ σχολίασε και τη στάση της Τουρκίας για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών ανέφερε, «Η διεθνοποίηση του θέματος θα πρέπει να ανησυχεί την Τουρκία, όχι εμάς καθώς οι κουβέντες της Τουρκίας δεν εδράζονται σε κανένα κομμάτι του Διεθνούς Δίκαιου».

«Είμαστε μια χώρα που αμύνεται και δεν έχουμε επεκτατική στάση», τόνισε η κ. Μπακογιάννη επισημαίνοντας ότι η εν λόγω ρητορική προσπαθεί να καλύψει την αδυναμία οπλικών συστημάτων στην Τουρκία λόγω του εμπάργκο από τις ΗΠΑ και επειδή δεν έχουν να επιδείξουν κάτι επί του πεδίου,  επιδεικνύουν  μια έντονη ρητορική η οποία δεν περνάει στον τουρκικό λαό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις