«Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Το νομοσχέδιο αφορά τρεις συμβάσεις απόκτησης έξι επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών Rafale, των φρεγατών Belharra, και των τορπιλών για τα υποβρύχια 214.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του, με το εν λόγω νομοσχέδιο ενισχύεται το εθνικό οπλοστάσιο και αναβαθμίζεται εμφατικά η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.

«Εξαιρετικά ευνοϊκές οι τιμές απόκτησης των Belharra»

Αναφερόμενος στις φρεγάτες Belharra είπε πως έρχονται να ανανεώσουν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου καθώς ο προηγούμενος τύπος των φρεγατών έχει κλείσει 40 χρόνια δράσης. Οι νέες φρεγάτες, συνεργάζονται με τα νέα μαχητικά Ραφάλ τα πρώτα από τα οποία υποδέχθηκε η χώρα στην Τανάγρα πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά και με τα ανυποβρυχιακά ελικόπτερα Ρόμεο».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «συνεκτικό επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων», αλλά και «υπόδειγμα τεχνικής και οικονομικής διακρατικής συνεργασίας» καθώς – όπως ανέφερε – «όπως και με τα Ραφάλ έτσι και τα νέα πλοία θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίς». «Χάρη στις επίπονες προσπάθειες της Ελλάδας και την κατανόηση του Παρισιού οι τιμές αγοράς ειναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές. Πετύχαμε μία αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα» τόνισε, προσθέτοντας πως η αποποληρωμή θα γίνει σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Επισήμανε παράλληλα πως το νομοσχέδιο απαντά με το αποτελεσματικότερο τρόπο στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, συμβαδίζει με τις διπλωματικές στοχεύσεις της και δίνει στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο μίξερ το «Όχι» στα Rafale και το «Ναι» στις φρεγάτες και βγάζει «Παρών»

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ  στο θέμα λέγοντας:«Μου έκανε εντύπωση είπε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λέτε ναι στις Belharra και τις τορπίλες, όχι στα Rafale που είχατε υπερψηφίσει ενώ είχατε καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία τα βάζετε σε ένα κοινοβουλευτικό μίξερ και καταλήγετε στο «παρών». Και διερωτήθηκε: «Είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή;»

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες, τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο. Όλα δηλαδή όσα χαιρέτισαν οι Ελληνες. Και μιας και είστε στην αίθουσα καλό θα ήταν να δώσετε μια διευκρίνιση γι’ αυτό που άκουσα από τον Γιώργο Τσίπρα ότι, «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι έτσι; Γι αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδερφός σας να διορθώσει αυτή την λεκτική αστοχία».

Η Αθήνα συγχρονίζοντας το βήμα της με το Παρίσι δεν έδωσε απλώς έναν πιο επιχειρησιακό χαρακτήρα σε μια συμμαχία. Αντίθετα τη διευρύνει σε συγκοινωνούντα γεωπολιτικά επίπεδα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι κοινές δράσεις την καθιστούν σημείο ενδιαφέροντος όλου του κόσμου.

«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες».

Σκληρή γλώσσα για Τουρκία

Αναφερόμενος στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός είπε κάποιοι εκεί, παραχαράσσουν ταυτόχρονα, Διεθνές Δίκαιο και συνθήκες, Ιστορία και Γεωγραφία.

«Από την ασύμμετρη επίθεση που δεχθήκαμε στον Έβρο, διαχειριζόμαστε με σωστό τρόπο το προσφυγικό. Με την ίδια ισορροπία ρεαλισμού και αυτοπεποίθησης η κοινωνία και η οικονομία έμειναν όρθιες χάρις στις τεράστιες θυσίες των πολιτών αλλά και τις προσπάθειες της Πολιτείας χωρίς να αναστέλλει το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. Έχουμε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μια οικονομία που αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάθε οικονομική απόφαση θα έχει το μέτρο της λογικής. Δεν θα επιτρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αξιοπιστία»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στήριξη της κοινωνίας από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί 2 δισ. ευρώ» είπε και συμπλήρωσε: «Δεύτερον θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ ψηλότερη της πρώτης. Τρίτον τα βάρη από τους φόρους θα συνεχίσουν να μειώνονται όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

«Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω και θα την ανάγκαζαν να καταφύγει στην επιβολή φόρων στερώντας την ανάπτυξη. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο. Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας. Και η οικονομία είναι και ασπίδα της άμυνας. Οδηγούς οφείλουμε να έχουμε τη σύνεση και την τόλμη».

Οι θέσεις των κομμάτων

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εξασφαλίσει ευρύτερη πλειοψηφία, καθώς Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση θα ψηφίσουν «υπέρ». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών» επί της αρχής και θα υπερψηφίσει τις διατάξεις του, με εξαίρεση τις διατάξεις που αναφέρονται στην αγορά των έξι Rafale που θα τις καταψηφίσει. Το ΚΚΕ αναμένεται να καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα δηλώσει «παρών» στη σύμβαση για τις τορπίλες. Το ΜέΡΑ25 διατηρεί επιφύλαξη για την τελική του στάση στην Ολομέλεια.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Χατζηδάκης, ο πρώτος ομιλητής που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, τάχθηκε υπέρ της προμήθειας των τριών φρεγατών Belhara, «διότι ο βασικός κορμός του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού είναι φρεγάτες ηλικίας 30 και 40 ετώ». Η προμήθεια είναι εξαιρετικά συμφέρουσα, διότι αγοράζουμε τρεις φρεγάτες στην τιμή των δύο και έχουμε τη δυνατότητα option για τέταρτη φρεγάτα, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι οι νέες φρεγάτες με τις οποίες εξοπλίζεται το Πολεμικό Ναυτικό είναι «ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά». Για την αγορά τορπιλών, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν τα πιο σύγχρονα υποβρύχιά μας να διαθέτουν τορπίλες της δεκαετίας του ’70 και τόνισε ότι οι νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, οι λεγόμενοι «μπακαλιάροι» που θα είναι τηλεκατευθυνόμενοι με οπτικές ίνες, είναι ό,τι πιο τέλειο στην αγορά. Σε σχέση με τα Rafale, επεσήμανε ότι η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης κρίθηκε αναγκαία διότι μία μοίρα αριθμεί 24 αεροσκάφη και εντάσσεται στη λογική 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα και 12 νέα. Ο κ. Χατζηδάκης, επικαλούμενος το πατριωτικό αίσθημα όλων των πτερύγων της Βουλής, κάλεσε και την αντιπολίτευση να στείλει μήνυμα ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενωμένες στην άμυνα της χώρας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, ανέφερε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει πολύ σοβαρές συμβάσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ιδιωτικές εταιρείες και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι προχωρά στην αγορά νέων συστημάτων, ζητώντας προηγούμενη έγκρισή τους από τη Βουλή, και με αυτόν τον τον τρόπο καταστρατηγεί τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό που καταγράφει τη θεσμική αλληλουχία των ενεργειών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρξει απόφαση του υπουργού. Στη περίπτωση των συμβάσεων που σήμερα συζητώνται στην Ολομέλεια, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, προκρίθηκε η νομοθέτηση γιατί δεν έγιναν τα θεσμικά βήματα που προβλέπει ο εθνικός αμυντικός σχεδιασμός και οι προμήθειες προχωρούν με απευθείας ανάθεση. Για τις φρεγάτες Belhara, σημείωσε ότι είναι μίαα προμήθεια που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως αυτά τα πλοία θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό το κλίμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του ψηφίζει τις συμβάσεις για τις φρεγάτες αλλά δεν θα πράξει το ίδιο με τις άλλες συμβάσεις, για τα Rafale, διότι η σύμβαση για τα επιπλέον έξι Rafale είναι μία «αποσπασματική ενέργεια που δεν εντάσσεται στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό», καθώς πρώτα αποφάσισε ο πρωθυπουργός, πρώτα ανακοίνωσε και μετά οι Ένοπλες Δυνάμεις υπέβαλαν το αίτημα για την προμήθειά τους. Υπογράμμισε, επίσης, ότι από όλες τις συμβάσεις είναι απούσα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που θα μπορούσε να έχει συμμετοχή στην κατασκευή, συντήρηση, υποστήριξη. «Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός. Η Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη στη διεθνή διπλωματία. Μία χώρα, μία κυβέρνηση και μία πολιτική, η οποία είναι δεδομένη, είναι ήσυχη, είναι αυτοπεριορισμένη, τότε είναι καταδικασμένη να υποβιβάζεται διαρκώς στις διεθνείς σχέσεις. Και αυτό δεν θα αλλάξει και δεν μπορεί να αλλάξει με την αγορά κανενός οπλικού συστήματος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως εξαρχής είχε καταστήσει σαφές, έτσι και σήμερα, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «ναι» στο νομοσχέδιο αλλά θέτει εμφατικά το ζήτημα της «ισχνής» συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θέτει το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από όλα. Η ενσωμάτωση εξελιγμένων συστημάτων είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και επεσήμανε ότι η εθνική άμυνα είναι πολυσύνθετη διαδικασία, που εμπλέκει πλήθος παραγόντων και απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο. Με αυτό το δεδομένο, ο βουλευτής κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν σε κλίμα εθνικής συνεννόησης, πολύ περισσότερο σήμερα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της σε βάρος της Ελλάδας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης, τόνισε τους κινδύνους από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους νατοϊκούς σχεδιασμούς και από το γεγονός ότι «η Ελλάδα γίνεται μέρος της αντιπαράθεσης που εξελίσσεται στην περιοχή και έχει καταστεί μια απέραντη νατοϊκή βάση». «Το ΚΚΕ δεν θα γιορτάσει μαζί σας, σήμερα, δεν θα συμμετάσχει στους πανηγυρισμούς σας για τους νέους εξοπλισμούς. Γιατί και αυτό το τμήμα του εξοπλιστικού παζλ το έχετε ήδη καταθέσει για την ενίσχυση της νατοϊκής μηχανής», σημείωσε για τις συμβάσεις που θα ψηφιστούν σήμερα, ο κ. Παπαναστάσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από μία χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, «το ΝΑΤΟ κάνει πλάτες στην τουρκική επιθετικότητα», «το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα σύνορα στο Αιγαίο». Οι πολεμικές δαπάνες που κάνει η χώρα είναι πλήρως ενταγμένες στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και δεν έχουν καμία σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, όπως είπε ο κ. Παπαναστάσης.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, όπως και στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, έτσι και στην Ολομέλεια ανέφερε ότι η Ελληνική Λύση τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου. Ο κ. Μυλωνάκης υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι εκείνη που καλύπτει ποσοστό 70% των αμυντικών δαπανών της από τη δική της βιομηχανία.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, τόνισε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε αντιθέσεις, ως συμμετέχουσα σε διεθνείς συμμαχίες, δηλαδή γίνεται πιόνι στη σκακιέρα τους και ταυτόχρονα υποχρεώνεται για να ξεπληρώσει τέτοια συστήματα, χωρίς αυτή η στάση να έχει ουσιαστική και πραγματική σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις