Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες για το ράλι της ακρίβειας ενώ αναμένουν ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν το ερχόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα  έρευνας της εταιρείας Prorata για λογαριασμό της ιστοσελίδας newsbomb, οι ερωτώμενοι αναμένουν αυξήσεις τους επόμενους έξι μήνες σε όλα τα βασικά αγαθά της καθημερινότητας.

8 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι τους επόμενους έξι μήνες θα αυξηθούν οι τιμές  των τροφίμων, με ελαφρώς λιγότερους (περίπου 7 στους 10) να αναμένουν επίσης αυξήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Επιπρόσθετα, φαίνεται πως η κατάσταση απασχόλησης των ερωτώμενων επηρεάζει την εικόνα που έχουν ως προς την αύξηση των τιμών σε αγαθά τους επόμενους έξι μήνες.

Μεγαλύτερη ανησυχία για τις εξελίξεις της ακρίβειας εκφράζεται από τους άνεργους, τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, το 76% των άνεργων αναμένει αυξήσεις σε αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, άποψη που υιοθετεί και το 66% των μισθωτών δημοσίου και των συνταξιούχων. Μεγάλη – αν και ηπιότερη συγκριτικά με την αντίστοιχη των προαναφερθέντων κατηγοριών απασχόλησης – είναι η ανησυχία που καταγράφεται για τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά και μεταξύ των μισθωτών ιδιωτικού τομέα και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Είναι δε εντυπωσιακό ότι το σύνολο των ερωτώμενων της έρευνας, ανεξάρτητα από το αν αισθάνεται εγγύτητα προς το ένα ή το άλλο κόμμα, εκφράζει σημαντικές ανησυχίες ως προς την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα (69%) όσων δήλωσαν πως βρίσκονται εγγύτερα στο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν τη θέση πως οι τιμές θα αυξηθούν στα περισσότερα από τα αγαθά τους επόμενους έξι μήνες, άποψη που υιοθετεί και η μεγαλύτερη μερίδα όσων δηλώνουν ότι αισθάνονται κοντά στη ΝΔ (49%) και το ΚΙΝΑΛ (49%). Η στάση αυτή δείχνει πως παρά τις διαφορετικές πολιτικές ή κομματικές αφετηρίες του καθενός και της καθεμίας, όλοι συμμερίζονται τον κίνδυνο πως σε έξι μήνες θα αυξηθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά.

Η ταυτότητα της έρευνα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις