Τα στοιχεία της έρευνας της Prorata, που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών αποτυπώνουν μια κοινωνία που βρίσκεται σε απόγνωση. Τα αισθήματα που κυριαρχούν στους πολίτες είναι εξόχως αρνητικά και σημαντικά επιβαρυμένα σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Τότε το 37% των ερωτηθέντων δήλωνε απογοήτευση για την κατάσταση που βίωνε, ενώ τώρα, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 43%.  Θυμό δήλωνε το 32%, ενώ τώρα το 34%. Απελπισία το 18%, ενώ τώρα το 27%. Φόβο το 11%, ενώ τώρα το 20%. Στον αντίποδα αισιοδοξία το 20%, ενώ τώρα το 11%.

Τα σημαντικότερα προβλήματα

Οι πολίτες αξιολογούν ως σημαντικότερα προβλήματα την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Δηλαδή τους βασικούς παράγοντες που σχετίζονται άμεσα και καθοριστικά με την ίδια την επιβίωσή τους

.

Δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά μέτρα

Εξάλλου το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 65% εκτιμά πως αυτή η ανεπάρκεια οφείλεται στη νεοφιλελεύθερη, δεξιά πολιτική της.

Επιπλέον, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση, αν υπάρξουν πολιτικές λιτότητας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία,το 96% εκφράζει πολύ μεγάλη ανησυχία για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το 91% για τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και το 88% για τις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης. Τέλος, στην ερώτηση «αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει μια νέα περίοδος οικονομικής λιτότητας τους επόμενους μήνες, ποιος κατά τη γνώμη σας θα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη;» το 44% απάντησε «Η κυβέρνηση της ΝΔ», το 20% «Όλες οι νυν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», το 35% «Οι διεθνείς εξελίξεις» και 1% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ- Στο 5,5%

Η νέα δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» καταγράφει πτώση της Νέας Δημοκρατίας και μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την αντίστοιχη του περασμένου μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα η ΝΔ καταγράφει στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ποσοστό 30%, μειωμένο κατά 1% σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ποσοστό 24,5%, αυξημένο κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα.

Έτσι η μεταξύ τους «ψαλίδα» είναι στις 5,5 μονάδες από 7 που ήταν τον Μάρτιο.

Το ΚΙΝΑΛ χάνει 0,5% από την προηγούμενη καταμέτρηση και καταγράφει ποσοστό 12%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25 φαίνεται να μένει εκτός βουλής με ποσοστό στο 2%, όπως και οι Έλληνες του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

5,5 μονάδες συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα και 15,5 μονάδες αυτοί που δήλωσαν αναποφάσιστοι ή εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν «άκυρο» – «λευκό» ή να απέχουν από τη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στην ερώτηση «Μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αύριο, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 45%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 46%, από 40% και 49% που συγκέντρωναν στη δημοσκόπηση του περασμένου Οκτωβρίου.

Πηγή: Εφ. Συν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις